Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Londense anarchisten hebben genoeg van hipsters

  •  
30-09-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
anarch_300
Demonstranten belagen een ontbijtcafé als protest tegen gentrificatie van de stad
Er broeit iets in Oost-Londen. Twee kampen zijn recht tegenover elkaar komen te staan in een nieuwe golf van onrust in de stad. Aan de ene kant staan de anarchisten, de underdogs, te herkennen aan hun skinny jeans en baarden. Aan de andere kant de hipsters, te herkennen aan hun skinny jeans en iets vollere baarden.
Waar het allemaal om draait is de “Manhattanisering” van de stad. Een groeiende groep hipsters is er in geslaagd het Londense East End te transformeren van een groezelige buurt waar vooral het armere deel van de bevolking neerstreek, naar een Europees filiaal van de hippe New Yorkse East Village, gevuld met esoterische organische gewassen en peperdure appartementen. En daar is niet iedereen even gelukkig mee. 
Aan het front van de strijd om de ziel van de wijk staat het Cereal Killer Café. Hier worden ontbijtgranen van over de hele wereld geserveerd in kommetjes waar je zo 7,50 euro voor neertelt. Het is deze vorm van dure lolligheid die net even teveel is gebleken voor een groep anarchistische demonstranten op zoek naar ruzie. 
Tijdens een lawaaidemo door Oost-Londen, genaamd de Fuck Parade, gingen de demonstranten het café met vuurpijlen en rookbommen te lijf. 
Er raakte niemand gewond, maar het café werd besmeurd en de cornflakes vlogen in het rond, terwijl personeel en klanten zich angstig verborgen hielden in het pand. ‘Dit is toch zinloos geweld?’ vraagt Gary Keery, een van de eigenaren van het café. ‘We hebben al eerder brieven ontvangen met “Sterf, hipsters” en dat soort teksten, maar nooit zoiets extreems. Het slaat nergens op.’
De anarchisten, die deel uitmaken van een groep die zichzelf de “Klassenstrijd” noemt, beloven ondertussen dat het cornflakescafé zeker niet hun enige doelwit zal zijn. Een volgend protest staat gepland voor komende zondag. Dan zal een nieuw museum over Jack the Ripper de pineut zijn. Een museum dat voor sommigen symbool staat voor de verheerlijking van een van de donkerste perioden in de geschiedenis van de Londense wijk. 
‘We moeten al genoeg slikken,’ zegt Martin, een van de meer uitgesproken anarchisten op zijn YouTube-kanaal. ‘Sociale zuivering, sociale apartheid, kolonisatie door de internationale rijken. Dit museum is de druppel.’ Volgens Martin is de anarchistengroep nog maar net begonnen met het ontregelen van het Londense leven. ‘Onze straten, café’s en restaurants ondergaan eenzelfde lot als het tropisch regenwoud en we worden de stad uitgedreven door een tsunami van rijkdom en geld.’
Volgens Martin hebben de demonstranten er geen enkele behoefte aan verantwoording af te leggen aan de middenklasse of de overheid, die in hun ogen niets hebben gedaan om te verhinderen dat de minder bedeelden werden verdreven ten faveure van buitenlandse investeerders en rijke zakenlieden. ‘We moeten de huidige heersers belachelijk maken,’ zegt Martin. ‘Denk bij elke keer dat David Cameron een speech geeft, of wereldleiders ontmoet, aan hoe hij zijn Willy Wonka in een dood varken heeft gestoken. Het is genoeg om veganistisch van te worden.’ Ter illustratie droegen veel demonstranten een varkensmasker. 
Jasminne Yip, werkzaam in een winkel waar je tweedehands designer-kleding kunt kopen, snapt niets van de protesten. ‘Je demonstreert tegen “hipster-tuig”,’ schrijft ze op haar blog. ‘Maar hoe? Door een straatfeest te organiseren met poi dansers, vuurvreters, uitbundige kostuums en muziek? Sorry dat ik het zeg, maar jullie klinken als middenklassers die zeuren dat andere middenklassers middenklasse zijn.’ 
Ook de Londense media keren zich tegen de demonstranten die in hun ogen de kleine zelfstandig ondernemers aanpakken als zouden zij het toonbeeld zijn van de gentrificatie. Die mening wordt gedeeld door Alan Keery, broer van en andere eigenaar van Cereal Killer. Volgens hem is het ‘absurd’ dat kleine bedrijven worden aangepakt, terwijl overal rondom hen enorme multinationals opduiken. ‘Dit is gewoon pesten,’ zegt Keery. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.