9

Londense burgemeester bekritiseert omstreden anti-daklozenaanpak, oogst zelf kritiek

Woningbouwvereniging probeert daklozen met pinnen op de grond te weren als ware het duiven op een dak 

In Londen heeft een woningbouwvereniging naast het gebouw op de grond nagels aangebracht onder een afdakje, om zo te voorkomen dat daklozen er ’s nachts hun toevlucht zoeken. Na een petitie van Change.org, getekend door zo’n 6000 mensen, besloot de Londense burgemeester Boris Johnson de woningbouwvereniging op te roepen de ‘stomme nagels’ te verwijderen. Wellicht verwachtte hij een applaus, maar zijn oproep kwam hem juist op veel kritiek te staan: onder zijn burgemeesterschap is het aantal daklozen – in twee jaar tijd – namelijk toegenomen met maar liefst 60 procent.

De nagels zijn ook wel te vergelijken met de pinnen die worden gebruikt om duiven van daken en dakgoten te weren. De boodschap die daklozen door de nagels zouden krijgen is dat zij een plaag zijn die geweerd moet worden, aldus critici die de petitie op change.org zijn gestart.

De Londense burgemeester dacht zich te kunnen aansluiten bij de critici, maar krijgt nu zelf een lading kritiek over zich heen. Hij wijst de woningbouwvereniging weliswaar terecht, maar negeert zijn eigen hand in de daklozenproblematiek van de stad. Tijdens zijn bewind is het aantal dak- en thuisloze de afgelopen twee jaar met maar liefst 60 procent gestegen in Londen. Toen hij burgemeester werd in 2012 beloofde hij nog een einde te maken aan dak- of thuisloosheid.

“Als je je druk maakt om de nagels, misschien kun je je dan ook druk maken over de woningnood, of het ontbreken van goede geestelijke gezondheidszorg en drugs- en alcoholdiensten in jouw gebied”, schrijft een blogger.

Independent: ‘Homeless spikes’ row: Boris Johnson calls for ‘stupid’ spikes to be removed but faces criticism over own record on rough sleepers

Geef een reactie

Laatste reacties (9)