26

Lonen stijgen bijna overal, behalve in Nederland

Gemiddelde loonstijging in EU 1,2 procent, terwijl Nederland op 0,1 procent blijft steken

Nederland hoort op het gebied van loonstijging thuis in het rijtje van crisislanden als Ierland, Cyprus en Italië. Het afgelopen kwartaal stegen de lonen in de EU gemiddeld met 1,2 procent, maar Nederland kwam niet verder dan 0,1 procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Vakbond FNV eist daarom een loonstijging van gemiddeld 900 euro. Werkgevers zien dat echter niet zitten en willen alleen financiële afspraken per sector maken. Ze wijzen daarbij op de lastenverzwaringen van de overheid. Eurostat berekende dat de werkgeverslasten in het tweede en derde kwartaal van 2013 fors zijn gestegen en in de maanden daarna iets daalden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende echter onlangs dat de inkomsten van bedrijven tussen 2001 en 2013 zijn verdubbeld, terwijl huishoudens er slechts 18 procent bij kregen. Die cijfers zijn deels te verklaren door de betalingen aan de overheid. Het btw-tarief bijvoorbeeld ging in 2012 van 19 naar 21 procent, en de zorgkosten gingen omhoog. Bedrijven konden daarentegen op verlaging van de vennootschapsbelasting rekenen. 

cc-foto: Images Money

Geef een reactie

Laatste reacties (26)