2

Longkankerscreening kan aantal doden fors reduceren

Onderzoekers pleiten voor CT-scan voor rokers en ex-rokers

Het aantal mensen dat sterft aan longkanker kan omlaag. Als oudere rokers en ex-rokers jaarlijks een CT-scan laten maken, kan de overlevingskans dankzij vroegtijdige opsporing worden vergroot. Dat blijkt uit Amerikaans-Nederlands onderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn zelfs zo gunstig dat de adviesraad van de Amerikaanse overheid adviseert een screening op longkanker in te voeren.

In Nederland wordt al lange tijd gediscussieerd over longkankerscreening. De ziekte leek al langer een goede kandidaat voor screening omdat longkanker in bijna alle gevallen wordt veroorzaakt door roken – wat inhoudt dat de doelgroep afgebakend is – en patiënten vaak pas laat klachten krijgen. Maar van alle patiënten is na vijf jaar nog maar 13 procent in leven.

Zes jaar geleden is onder leiding van het Rotterdamse Erasmus MC een Nederlands-Belgisch proefbevolkingsonderzoek opgezet. Vijftienduizend rokers en ex-rokers tussen de 50 en 74 jaar kregen vier keer een CT-scan. Over twee jaar moet duidelijk zijn of deze aanpak heeft geleid tot een daling van de sterfte aan longkanker.

Op borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker wordt al gescreend. De Gezondheidsraad wacht de uitkomst van het onderzoek van het Erasmus MC af. Daarna zal het bepalen of ook op longkanker moet worden gescreend.

Eén van de redenen waarom longkankerscreening tot nu toe niet werd aanbevolen, is het risico op overdiagnose. Op een scan ontdekten artsen vormen van kanker die anders nooit tot een probleem zouden hebben geleid. Een CT-scan toont álle vlekjes op de longen, maar de kans is groot dat er niets aan de hand blijkt.

De Volkskrant: Aantal longkankerdoden kan fors omlaag door screening

cc-foto: Hey Paul Studio

Geef een reactie

Laatste reacties (2)