Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De loopgraven worden opgezocht in handelsoorlog VS en Europa

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35107320773_f189dc34ae_z
Kloof tussen VS en Europa verdiept zich, Europese leiders ongemeen hard in reacties
Het verhogen van de importheffingen op Europees staal en aluminium door de Verenigde Staten is illegaal en bovendien een vergissing. ‘De Europese Unie zal hard en proportioneel terugslaan.’ Dit heeft de Franse president Emmanuel Macron aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump laten weten in een telefoongesprek. Hiermee gaat het handelsconflict dat is ontstaan tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een nieuwe fase in.
Juist Macron en Trump leken elkaar te hebben gevonden, al na een eerste ontmoeting. De veel besproken handdruk , diners met de echtgenotes; het leek een soort bromance tussen de twee. Dat uitgerekend Macron nu met harde woorden in de richting van Washington smijt tekent de kloof die is ontstaan. Hij is overigens niet de enige.
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz stelde zich op dezelfde lijn als de Franse president: ‘Het Amerikaanse besluit om heffingen in te stellen op de import van staal en aluminium is onwettig en slecht voor de internationale betrekkingen.’
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt de Amerikaanse beslissingen ‘betreurenswaardig.’ De Europese Commissie wordt gesteund bij het nemen van tegenmaatregelen, stelt Kaag. Daarnaast zullen de Europese lidstaten aan tafel gaan om te bespreken wat de volgende stappen moeten zijn.
Bronnen: AD, NOS, CNN
Cc-foto: Euronews
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.