302

Loopgravenoorlog barst los in CDA

Update: CDA-voorzitter is aangeslagen: 'Stop met brieven schrijven!' ... 'Prominenten weggezet als 'net kleine kinderen' … Middenkader uit de provincies blijft Verhagen trouw

In het middenkader van het CDA zijn de meeste leden voorstander van samenwerking met de PVV. Dat meldt de Volkskrant. Onder de raadsleden, wethouders en afdelingsbestuurders zou weerzin heersen tegen prominente partijleden die kritische geluiden laten horen.

De krant laat een aantal politici aan het woord uit plaatsen als Roermond, Helmond, Eindhoven, Volendam, Emmen en Zwolle. Uit die laatste plaats zegt raadslid Martien van Gurp (58): “Vandaag een brief, morgen een brief. Het zijn net kleine kinderen, die prominenten. Die denken dat ze nog steeds de dienst uitmaken in de partij.”

Die houding – er mag geen openbare kritiek geuit worden – klinkt door in meer reacties. Zo stelt raadslid Jac Breugelsman uit Roermond: “De actie van de prominenten vind ik niet netjes. Als je het spelletje niet meespeelt, moet je je ook niet met de spelregels bemoeien. Het zijn allemaal mensen die buiten de politiek staan. Geen enkel gemeenteraadslid heeft zich bijvoorbeeld bij de oproep aangesloten. Misschien is dat al een scheiding: tussen degenen die nog politiek actief zijn in het CDA en degenen die dat niet zijn.”

Uit andere reacties blijkt dat een deel van de CDA’ers, veelal lokale politici die de slachting bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben overleefd, het beleid van Wilders helemaal zo slecht nog niet vinden. De toon keuren ze af maar de boodschap juichen ze toe. Daarmee lijkt de partij af te stevenen op een breuk langs principes. Want juist het laten gelden van principes  lijkt de voorstanders te steken: “Principes zijn mooi, maar je wordt er altijd mee om je oren geslagen,” zegt Bouke Durk Wilms (47), fractievoorzitter CDA Emmen.

Update 12.45:

CDA-voorzitter Henk Bleker zegt in een interview met Radio 1 enorm geraakt te zijn. Hij roept CDAers op te stoppen met het schrijven van brieven en in plaats daarvan in gesprek te gaan. “Ik ben iemand van overleg, overleg en nog eens overleg. Ik zie dingen gebeuren die niet passen in onze partij.”

de Volkskrant: CDA-kader staat achter Verhagen‘Net kleine kinderen, die prominenten’

EO: Bleker geraakt door kritiek CDA-prominenten

cc-foto: Brian

Geef een reactie

Laatste reacties (302)