51

Louche praktijken bij uitzetting Guineeërs

Dienst Terugkeer en Vertrek heeft dit jaar vijf keer delegatie uit Guinee uitgenodigd die asielzoekers van valse reisdocumenten voorziet 

Asielzoekers uit het Afrikaanse Guinee worden via louche ambtenaren Nederland uitgezet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou samenwerken met een delegatie uit Guinee die tegen betaling de asielzoekers van valse reisdocumenten voorziet. De Dienst Terugkeer en Vertrek bevestigt dat er dit jaar vijf keer een delegatie uit Guinee door Nederland is uitgenodigd.


Asielzoekers vertellen verhalen over mensen die in een hotelkamer of op het kantoor van de IND moeten verschijnen om de reisdocumenten op te halen, om er vervolgens mee uitgezet te worden.

Een vrouw die papieren had gekregen voor kinderen werd bij de grens alsnog tegengehouden, omdat de passen niet waren afgegeven door een consulaat of ambassade. Deze gang van zaken wordt in een interne rapportage van de marechaussee bevestigd.
De politieambtenaren die deze documenten verstrekken zouden bovendien ooit op een zwarte lijst hebben gestaan. Die lijst is samengesteld naar aanleiding van het geweld in het Afrikaans land.

Volgens vreemdelingenadvocaat Frank van Haren staat de Dienst Terugkeer en Vertrek onder enorme druk van de politiek om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten en grijpt het daarom naar deze middelen.
NOS: ‘Uitzetting Guineeërs omstreden’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)