Laatste update 21:49
70

Ex-FvD’ers: ‘De partij verandert in een rechts-extremistische sekte’

Opnieuw zijn zijn voormalige kandidaten voor het Kamerlidmaatschap van Forum voor Democratie (FVD) uit de partij gezet omdat zij het waagden om kritiek te uiten op het gebrek aan democratie binnen de partij. Nadat begin deze maand het echtpaar Robert De Haze Winkelman en Betty Jo Wevers de deur werd gewezen, werd vandaag bekend dat ook Gert Reedijk, Freek Jan Berkhout en Arthur Legger zijn geroyeerd. Het drietal had onlangs in een brief aan kaderleden eveneens gepleit voor meer democratie binnen de partij.

Buiten de brief was partijleider Thierry Baudet vooral ontstemd over de naderende publicatie van het drietal in NRC, die inmiddels online staat. Daarin uit het drietal, naast hun onvrede met het totale gebrek aan democratie binnen de partij, ook hun zorgen over de extreemrechtse weg die de kopstukken zijn ingeslagen. Arthur Legger:

We waren bang te worden gekaapt door rechts-extremisten van buitenaf. Ik heb me nooit gerealiseerd dat de kapers gewoon onze eigen bestuurders konden zijn.

Volgens Berkhout (67), Legger (53) en Reedijk (70) is Forum voor Democratie “van een open, energieke start-up” nu hard op weg te veranderen in een “achterdochtige rechts-extremistische sekte” waar Baudet in zijn eentje en totaal willekeurig de scepter zwaait. Het relaas van de mannen wordt geïllustreerd met een bizarre anekdote over een grap van Hiddema, die het aanwezige gezelschap met de nazi’s vergeleek:

Zo was er een euforisch etentje in februari vorig jaar, in de kelder van de Indonesian Kitchen in Amsterdam, met alle dertig kandidaat-Kamerleden. Een kennelijk beschonken Theo Hiddema, het Tweede Kamerlid van FvD, maakte een grap, zo vertelt Legger: „Hoe leuk het was weer in een keldertje te zitten. Omdat de grootste beweging van de 20ste eeuw ook in een kelder was ontstaan.” Aanwezigen begrepen het als een verwijzing naar de mislukte Bierkellerputsch van de nazi’s in 1923. De uitspraak wordt bevestigd door drie andere aanwezigen, die niet bij naam willen worden genoemd.

De nummer 3 op de lijst bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen – Susan Teunissen – stapte een week geleden ook al op omdat ze niet kon leven met de koers van de partij. Ze zei toen in de Volkskrant:

De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.

Een dag eerder schoof FvD-lid Roel Mooijekind al aan bij RTLLN om het gebrek aan democratie binnen het Forum voor Democratie aan te kaarten en te pleiten voor een betere behandeling van kritische leden.

*Dit artikel is updated en uitgebreid op 16 februari om 21 uur met informatie uit het interview in NRC.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)