297

Lubbers gaat karwei afmaken

Update 10:12 Verhagen (CDA) wil toch meeregeren in midden-kabinet... Update 18:20 Gedoogsteun PVV voor kabinet VVD-CDA ... Lubbers praat met alle partijen ... Koningin benoemt Lubbers tot informateur … moet mogelijke meerderheden onderzoeken


Koning Beatrix heeft oud-premier Ruud Lubbers (CDA) verzocht te onderzoeken welke meerderheidskabinetten er nog mogelijk zijn. Hij moet daar op zeer korte termijn verslag over uitbrengen.

RTL Nieuws schrijft:

In de gesprekken met de fractieleiders is vorige maand ook een kabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks aan de orde geweest. Lubbers moet nu kijken of die vijf in een coalitie kunnen.

Lubbers was eerder informateur. In 2006 onderzocht hij na de val van het kabinet-Balkenende II, toen D66 uit de coalitie was gestapt vanwege de kwestie Ayaan Hirsi Ali, of er een tussen kabinet mogelijk was.  Binnen een week was hij klaar en op 7 juli 2006 begon het kabinet-Balkenende III dat regeerde tot de verkiezingen van november.

Update 12:25 Lubbers heeft op een persconferentie te kennen gegeven dat hij gaat praten met alle partijen. Zijn doel is om iemand tot informateur te benoemen, mogelijk Mark Rutte. Tijdens de persconferentie werd gevraagd naar zijn eerder geuite opvatting dat de PVV geen deel moet uitmaken van de regering. Volgens Lubbers is die mening geen sta in de weg, hij wil van Wilders weten ‘waar de pijn bij hem zit’ en prees de Nederlandse diversiteit.

De Volkskrant schrijft:

Met de benoeming van Ruud Lubbers geeft de koningin het CDA, dat zich sinds de verkiezingen op de achtergrond heeft gehouden, een centrale rol bij de kabinetsformatie. Partijvoorzitter Henk Bleker van het CDA roept de PvdA donderdag op om serieus te gaan onderhandelen over een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. ‘Het land moet wel geregeerd worden.’ PvdA-leider Job Cohen heeft die combinatie tot nu toe telkens van de hand gewezen.

 Update 18:20 Wilders is bereid gedoogsteun te verlenen aan een VVD-CDA-kabinet, meldt de Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (297)