0

Lubbers: ‘Nederland weg uit Afghanistan’

"Als niemand het van ons wil overnemen, wat doen we daar dan?"

De Nederlandse militaire missie in Afghanistan moet volgend jaar echt beëindigd worden, stelt oud-premier Ruud Lubbers. een einde moet komen, zoals is afgesproken. ”Als je gezegd hebt ‘ik ga weg’, dan ga je weg”, aldus Lubbers.

Lubbers, die Afghanistan vaak heeft bezocht als VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, deed deze uitspraak in het EO-radioprogramma Dit is de dag. Veelzeggend is het feit dat hij partijgenoot is van de bewindslieden die het meest welwillend staan tegenover een langer verblijf in Afghanistan: premier Balkenende en vooral diens beoogde opvolger Maxime Verhagen, beide CDA.

Volgens Lubbers is er te weinig bereikt en ook maakt hij zich zorgen over het feit dat Afghanen geen andere machten in hun land dulden.

Het is een vrijheidslievend volk maar dan moeten ze het wel met elkaar eens worden. (…) Er had meer ingezet moeten worden op de terugkeer van bekwame Afghaanse vluchtelingen.

Lubbers zegt nog meer: 

Als we gezegd hebben dat we weggaan, moeten we ook weggaan. Als niemand het over wil nemen wat doen we dan daar? (…) We moeten onszelf niet wijsmaken dat we daar onmisbaar zijn. Hulp bieden kan ook op andere manieren dan met militaire aanwezigheid.

Beluister de hele uitzending bij Dit is de dag.

CC-foto: Remko Tanis

Geef een reactie

Laatste reacties (0)