157

Lubbers onthult PVV-afkeur van koningin

Koningin drukt duidelijke stempel op formatie

De koningin is geen voorstander van de PVV in de regering. Peter Rehwinkel, staatsrechtdeskundige en burgemeester van Groningen zegt in Nova dat ze duidelijk haar stempel drukt op de formatie. Dat wordt volgens hem nu helder doordat Lubbers openlijk aan haar refereert.


De koningin stelde vertrouwelingen Tjeenk Willink en Ruud Lubbers aan als informateur. Beide gaven eerder al aan geen voorstander te zijn van de PVV in de regering. Volgens Rehwinkel zijn er duidelijkere aanwijzingen voor de voorkeur van de koningin.

“Gelijk vanaf het begin volgde ze het advies van Rosenthal niet op om twee informateurs te benoemen.Toen kwam ze met Tjeenk Willink en daarna was er ook een soort van informele voorkeur om Rutte een rol te gunnen. En Lubbers heeft heel uitdrukkelijk bekend dat de koningin dat te vroeg vond uit vrees dat Rutte zou worden afgebrand. […] Het is eerder gebeurd dat Lubbers duidelijk voor de koningin sprak, maar die opvattingen niet duidelijk aan haar toeschreef. Dat deed hij [tijdens zijn informateursspeech] wel en dat vond ik opvallend.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (157)