Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lucht in grote steden te ongezond

  •  
17-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-file_300.jpg
Wethouders vragen ministerie om maatregelen
De grote steden kunnen in 2015 niet voldoen aan de Europese normen voor de concentratie stikstof- dioxide in de lucht. Als het Rijk geen extra maatregelen treft om de luchtvervuiling tegen te gaan, riskeert Nederland forse boetes en kan Brussel de Nederlandse steden een bouwstop opleggen. Jaarlijks leven duizenden Nederlanders gemiddeld enkele maanden korter door de gevolgen van luchtverontreiniging.
Volgens de Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer is de situatie verslechterd doordat het rijk maatregelen heeft getroffen die de lucht onnodig vuil maken, zoals de instelling van 130 als maximumsnelheid en het opheffen van de 80-kilometer zones. Het ministerie had gehoopt dat auto’s steeds schoner zouden worden, maar de industrie heeft zijn voorspellingen op dat punt niet waar kunnen maken, erkent het ministerie nu ook.
Behalve de wethouders heeft ook de Gezondheidsraad aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd om maatregelen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.