56

Lucht viezer dan overheid voorspiegelt

Milieudefensie meet, waar overheid rekenmodellen hanteert

De lucht op veel plekken in Nederland is nog steeds ongezond, zo blijkt uit metingen van Milieudefensie. Op 12 van de 101 meetpunten overschrijden de jaargemiddelde concentraties de Europese normen. De resultaten van het meetproject zijn vandaag gepubliceerd.

Vooral in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn er problemen met de luchtkwaliteit. Op die plekken is de lucht beduidend viezer dan de overheid voorspiegelt. Die gaat uit van berekeningen op basis van bijvoorbeeld verkeersgegevens. Op verzoek van Milieudefensie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de meetgegevens vergeleken met de uitkomsten van de rekenmodellen van de overheid. Die laatste vielen soms beduidend lager uit. In een aantal gevallen blijkt dat te komen doordat gemeenten niet de juiste verkeersgegevens aanleverden. Ivo Stumpe van Milieudefensie:

Al jaren hameren wij erop dat gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zorgvuldiger moeten zijn met het aanleveren van hun data. En steeds blijken er weer een hoop fouten in te zitten. Daardoor lijkt de lucht op papier soms schoner dan in het echt en komt er geen goed beleid om de vervuiling aan te pakken. Burgers blijven dus zitten met ongezonde lucht. Milieudefensie wil dat het Rijk de data goed gaat controleren en sancties oplegt aan overheden die keer op keer creatief of slordig omgaan met hun invoergegevens. Gemeenten moeten nu bovendien echt serieus aan de slag met het verbeteren van de luchtkwaliteit voor hun inwoners.

In 2015 moet Nederland aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen. Lukt dat niet, dan volgen hoge boetes. Volgens Milieudefensie zijn die alleen te vermijden als gemeenten snel ´hele stevige maatregelen´ neemt, zoals het direct invoeren van milieuzones voor alle oude diesels in alle grote steden, lagere maximumsnelheden op de smerigste plekken en versnelde introductie van elektrische voertuigen.

Lees hier het rapport “Hoe gezond is onze lucht?” 
CC-foto: Niels Roza

Geef een reactie

Laatste reacties (56)