Laatste update 01 mei 2018, 00:22
202

Israël beschuldigt Iran van schending nucleair akkoord

Update 19.30 uur:
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu claimt dat Iran het nucleaire akkoord heeft geschonden. Dat meldt de BBC. Israël zou beschikken over 55.000 pagina’s ‘geheime nucleaire documenten’ die volgens Netanyahu aantonen dat Iran ondanks de afspraken nucleaire wapens probeert te verkrijgen.

De Iran-deal die onder president Obama werd gesloten hield in dat sancties tegen het land werden opgeheven zolang Iran haar nucleaire wapenprogramma stopzette. De deal is de huidige president Trump een doorn in het oog en vermoedelijk is hij ook het beoogde publiek van Netanyahu. Vooralsnog zijn de reacties op de ‘onthulling’ van Israël zeer terughoudend. Analisten spreken ook wel van ‘oud nieuws’. Europese leiders als Macron en Merkel zijn er bovendien zeer op gebrand de afspraken in stand te houden.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif reageerde in een tweet op de beschuldigingen, Netanyahu zou mensen ‘voor de gek houden’.

Eerder vandaag:
Israël heeft in het noordwesten van Syrië meerdere militaire bases onder vuur genomen, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De luchtaanvallen vonden volgens de Syrische staatstelevisie plaats in de regio Hama en Aleppo. Het merendeel van de slachtoffers zouden uit Iran komen.

Helemaal toevallig is dat overigens niet: Israël doet vaker pogingen Iraanse doelen in Syrië uit te schakelen. Doorgaans doet het land hier geen mededelingen over. Het is bezorgd om de toenemende invloed van Iran in de regio. Iraanse milities vechten mee aan de zijde van het leger van de nog altijd zittende president Assad. Ook Hezbollah, dat wordt gesteund door Iran, is actief in de regio. Israëlische aanvallen zouden opslagplaatsen voor wapens en commandocentra hebben getroffen.

Cc-foto: A.Anis

Geef een reactie

Laatste reacties (202)