Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Luchtalarm tegen 'minder, minder'

  •  
07-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
protest_300_04.jpg
Oproep om bij afgaan sirenes om 12 uur buiten te gaan staan uit protest tegen migrantenhaat
Op Facebook wordt opgeroepen om als maandag de sirenes loeien naar buiten te gaan bij wijze van protest tegen ‘minder, minder’.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
De oproep die op sociale media wordt ondersteund door onder meer GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren en journalist Joris Luyendijk luidt:
Beste maatschappelijk betrokken burger,
Na jaren van politieke en maatschappelijke onrust rondom het thema integratie, lijkt er nu ruimte te ontstaan voor een wezenlijke kentering. De uitspraken en de beeldspraak van Wilders van 19 maart wekken dusdanig sterke emoties en associaties met de geschiedenis op, dat dit het moment is voor maatschappelijke reflectie en verandering. Wij benaderen u omdat we geloven dat u een rol kunt spelen om deze kanteling te bewerkstelligen.
Wij willen de eerste maandag van de komende maand, tijdens het luchtalarm van 12:00 uur naar buiten gaan. Eerst in stilte. En hopelijk raken we aan de praat. Wij staan dan buiten, tégen uitsluiting en vóór verbinding. Samen met Henk, Ingrid, Fatima, Mohammed en alle andere Nederlanders.
Wij gaan niet naar het Binnenhof of het Malieveld met een massa gelijkgestemden. Wij staan buiten in de samenleving, waar we gezamenlijk aan oplossingen moeten werken voor de problematiek waarvoor je de ogen niet kunt sluiten.
Wij verzoeken u om uw netwerk te mobiliseren om tijdens het luchtalarm naar buiten te gaan. In eerste instantie in stilte. En hopelijk wordt deze gevolgd door discussie en verbinding. U kunt de onderstaande tekst delen via Facebook, mailen naar uw vrienden, stap naar uw kerk, universiteit, stamkroeg, sportvereniging, collega’s, enzovoorts! Deze actie valt of staat bij uw visie, inspiratie en participatie.
IK STA HIER BUITEN!
Op 7 april om 12.00 uur gaat het luchtalarm. Dat is het moment.
Ik ga naar buiten en ik ga daar staan – in stilte. Ik hoop dat al mijn buren daar staan en de mensen in de andere straten. Dorp na dorp, stad na stad. Ik hoop dat iedereen met mij kan zeggen:
IK STA HIER BUITEN
om te laten zien dat we niet verder willen op de weg van uitsluiting en discriminatie. Ik wil dat we elkaar in de ogen kunnen kijken en wie weet raken we aan de praat.
maandag 7 april 12.00 uur precies: ik sta hier buiten.
Verder vragen we u om, als u toegang heeft tot Facebook, onze pagina te liken, maar nog belangrijker: deze te delen! Ga daarvoor naar www.facebook.com/ikstahierbuiten. Voor wie geen Facebook heeft is er ook nog de mogelijkheid onze blog te bezoeken. Kijk hiervoor op onze ikstahierbuiten.blogspot.nl/.
‘Ik sta hier buiten’ is een initiatief van Olphaert den Otter, beeldend kunstenaar; Marijn de Jong, fotograaf/beeldend kunstenaar; Alexandra van Dongen, Curator Pre-industrial Design bij Boijmans van Beuningen; Robin Kolleman, beeldend kunstenaar; Elias den Otter, socioloog; Lucas Noyon, student strafrecht en criminologie; Danielle Cohen Henriquez, student sociale wetenschappen en filosofie
RTEmagicC_buiten_523_305.jpg
Update maandag 12:30 De eerste foto’s van de actie komen binnen. Op de Facebookpagina is een bonte verzameling te vinden en ook via Twitter gaven veel mensen gehoor aan de oproep, zoals Jörgen Raymann:
Raymann
Sommige met de hele school:
Fototweetklas.500
En anderen alleen:
Tweetmanmetbord
cc-foto voorpagina World Bank Collection / Foto Buiten Rotterdam: Ik sta hier buiten / Tweet Jörgen Raymann / Tweet Ilse van Enkhuijzen / Tweet Mirjam de Winter

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.