11

Luchtmacht VS dropt wapens en medicijnen boven Kobane

Hulpgoederen moeten Koerden helpen bij strijd tegen Islamitische Staat (IS) in het Syrische grensgebied met Turkije

De Amerikaanse luchtmacht heeft – voor het eerst sinds de strijd om de Syrische stad Kobani een maand geleden begon – wapens, munitie en medische goederen gedropt boven de stad. Die moeten de Koerden in staat stellen om hun strijd tegen IS voort te zetten. De Koerdische strijders hebben bevestigd dat de spullen Kobani hebben bereikt.

Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris moet het droppen van de spullen gezien worden als humanitair ingrijpen. Gevreesd wordt dat mocht IS de macht overnemen in Kobani, het een bloedbad zal aanrichten onder de Koerden in het gebied. Waarschijnlijk zullen er de komende dagen meer van dit soort droppingen volgen. 

Buurland Turkije is het niet eens met de noemer ‘humanitair ingrijpen’. De regering Erdogan heeft gezegd tegen de bewapening van Koerdische rebellen in Syrië door de VS te zijn. De Turkse regering ziet de Koerden over de grens als een uitbreiding van de separatistische beweging PKK, die door onder meer de Verenigde Staten en de NAVO officieel als terreurgroep wordt gezien, maar daarnaast steeds meer als essentiële bondgenoot tegen IS.

De slag om de strategische grensstad Kobane woedt al een maand. IS heeft inmiddels de macht gegrepen in een fors deel van het noorden en oosten van Syrië en het noorden en westen van buurland Irak. Eerder werd gedacht dat de val van Kobani een kwestie van tijd zou zijn, maar Koerdische strijders hebben dat – mede dankzij flink toegenomen luchtaanvallen door de internationale coalitie – tot nog toe kunnen voorkomen.

NR: VS droppen wapens en hulpgoederen bij Kobani
Cc-foto: Karl-Ludwig Poggemann, dubbele explosies in Kobane op 8 oktober

Geef een reactie

Laatste reacties (11)