Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Luchtvaartmaatschappij dwong vrouw te wijken voor religieuze man

  •  
26-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
2970639798_958d13cf18_b

© cc-foto: caribb

Renee Rabinowitz, een 81-jarige Belgisch-Amerikaanse overlevende van de holocaust, klaagt luchtvaartmaatschappij El Al aan omdat ze werd gedwongen van plaats te veranderen nadat een ultra-orthodoxe man haar op de stoel naast zich weigerde omdat ze vrouw is. Dat meldt de New York Times. Rabinowitz had al plaats genomen in haar stoel voor een vlucht van New York naar Tel Aviv toen plots een circa 50-jaruige man opdook die een stoel naast haar had. De man weigerde op religieuze gronden naast haar te gaan zitten omdat ze vrouw is. Het cabinepersoneel van El Al bood haar “een betere plaats” aan elders in het vliegtuig die ze ook innam maar Rabinowitz laat het er niet bij zitten.
"Voor mij is dit niet persoonlijk. Het is intellectueel, ideologisch en juridisch. Ik zeg tegen mezelf, hier ben ik, een oudere vrouw, hoogopgeleid, wereldwijs en dan is er een kerel die plots kan beslissen dat ik niet naast hem mag zitten. Hoezo?"
Ultra-orthodoxe joden zorgen voor steeds meer problemen op lijnvluchten van El Al. Ze willen vaak niet naast vrouwen zitten en veroorzaken daardoor vertragingen. Maar ook op andere punten willen ze anderen hun religieuze wil opleggen. Deze week nog eiste een ultra-orthodoxe man aan boord van een vlucht van Tel Aviv naar Warschau op luide toon dat de vertoning van de film Truth, met Robert Redford en Cate Blanchett, gestaakt werd om dat die ‘onbetamelijk’ zou zijn.
Het Israel Religious Action Center, een actiegroep van progressieve Israëliërs die de oprukkende invloed van ultra-orthodoxe types proberen tegen te gaan, gebruikt de zaak van Rabinowitz om stappen te nemen tegen El Al. De groep heeft eerder al met succes de praktijk bestreden dat mannen en vrouwen gescheiden werden vervoerd in bussen die door ultra-orthodoxe woongebieden gaan. De mannen beroepen zich daarbij veelal op zogenaamd religieuze regels. Gematigde joden betwisten dat die regels echt bestaan.
In Israël, net als in andere landen in het Midden-Oosten, slagen religieuze hardliners er steeds meer in al dan niet met steun van rechtse populisten de politiek en het maatschappelijk leven naar hun hand te zetten.
cc-foto: Caribb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.