9

Luchtvervuiling beschadigt ook de hersenen

Luchtvervuiling verhoogt niet alleen de kans op longziekten maar ook op autisme en schizofrenie … Ultra fijnstof is de grootste boosdoener

Luchtvervuiling is niet alleen slecht voor de longen, het kan ook je brein beschadigen. Uit nieuw onderzoek bij muizen is gebleken dat luchtvervuiling bij muizen het brein aantast op dezelfde plek als de plek die gelinkt is aan autisme en schizofrenie.

Dat schrijft de Britse krant The Independant

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester in de Verenigde Staten ontdekten dat als muizen regelmatig werden blootgesteld aan fijnstof in de eerste twee weken van hun leven, ze vervolgens een aantal hersenafwijkingen ontwikkelden die overeenkomsten hebben met autisme en schizofrenie. De afwijkingen werden vooral geconstateerd bij mannelijke muizen, wat weer overeenkomt met het gegeven dat jongens en mannen sneller autistisch of schizofreen zijn dan vrouwen.

Deze resultaten laten zien dat er steeds meer bewijs is dat luchtvervuiling een rol speelt bij het ontwikkelen van autisme en andere neurologische ontwikkelingsproblemen”, aldus een van de professoren die aan het onderzoekt werkten.

De afwijkingen die bij de muizen optraden in de hersenen zijn op dezelfde manier eerder al bij mensen vastgesteld.

De vervuiling waar de muizen aan waren blootgesteld, was de vervuiling van een spitsuur in een gemiddelde Amerikaanse stad. Tijdens de eerste weken van hun leven werden de muizen gedurende vier dagen vier uur per dag aan het fijnstof blootgesteld. Ook in de tweede week na de geboorte werden ze vier keer vier uur aan het fijnstof blootgesteld. Deze periodes komen overeen met de tijd vlak voor en vlak na de geboorte van een menselijke baby. Er werd vooral naar ultra fijnstof gekeken omdat dat volgens de onderzoekers schadelijker is voor de gezondheid dan gewoon fijnstof, dit omdat het nog dieper in de longen en het lichaam doordringt.

De bevindingen van de onderzoekers komen overeen met eerder onderzoek van de Universiteit van Californië, waarvoor kinderen die het eerste jaar van hun leven in omgevingen met veel luchtvervuiling woonden drie keer zo grote kans hadden autisme te ontwikkelen dan kinderen die het eerste jaar van hun leven in een schone omgeving opgroeiden.

De onderzoekers benadrukken wel dat het niet per se hoeft te betekenen dat luchtvervuiling de oorzaak kan zijn van autisme of schizofrenie. Toch geloven ze dat het goed is te overwegen om de regulering aan te passen.

Ik denk dat deze bevindingen nieuwe vragen gaan oproepen of de huidige normen voor luchtvervuiling voldoende zijn om onze kinderen te beschermen”.

Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan naar het verband tussen luchtvervuiling en hart- en longziekten. Het effect van fijnstof op de hersenen is een relatief nieuw onderzoeksdomein.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)