Laatste update 14:49
34

Luchtvervuiling maakt dom

Luchtvervuiling veroorzaakt een ‘enorme’ vermindering van intelligentie, dat blijkt uit nieuw onderzoek. Chinese wetenschappers ontdekten dat hoge vervuilingsniveau’s een afname in taal- en rekenvaardigheden veroorzaken die vergelijkbaar is met het missen van een jaar onderwijs. Hoe viezer de lucht, hoe slechter de proefpersonen de test maakten. De studie waarbij taal- en rekentests van 20.000 mensen geanalyseerd werden bevestigt de conclusies van een vergelijkbare studie uit 2012. De nieuwe studie is echter de eerste waarbij mensen van alle leeftijden zijn onderzocht.

Onderzoeker Xi Chen van de Yale School of Public Health legt uit dat de impact op hun intelligentie voor sommige groepen nog ingrijpender is dan het verlies van een jaar educatie:

Vieze lucht kan bij iedereen tot verlies van wel een jaar onderwijs leiden, dat is enorm. Maar we weten dat het effect nog groter is bij ouderen boven de 64, bij mannen en bij mensen met een laag opleidingsiveau. Voor hen kan het berekende verlies neerkomen op meerdere jaren onderwijs.

Volgens World Health Organisation (WHO) komen elk jaar zeven miljoen mensen wereldwijd om door luchtvervuiling. Ongeveer 95 procent van de wereldbevolking ademt vervuilde lucht.

Afbeelding: luchtvervuiling belemmert het zicht op het centrum van Londen, cc-foto David Holt

Geef een reactie

Laatste reacties (34)