24

Amerikaanse ambassadeur VN: ‘Luister naar vrouwen die Trump beschuldigen’

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties, heeft zondag gezegd dat de vrouwen die president Trump van seksueel misbruik of ongewenste intimiteiten beschuldigen ‘gehoord moeten worden’. Het officiële standpunt van het Witte Huis hierin is dat alle vrouwen die Trump beschuldigen leugenaars zijn.

Haley deed haar uitspraken in het CBS-programma Face the Nation. Terwijl afgelopen week drie prominente Amerikaanse politici het veld moesten ruimen na beschuldigingen van seksuele intimidatie, is er wat het Witte Huis betreft niets aan de hand met de Amerikaanse president. Meer dan tien vrouwen beschuldigen Trump ervan dat hij hen tegen hun zin heeft aangeraakt, maar, zo liet perssecretaris Sarah Huckabee Sanders weten, die vrouwen liegen. Ook zei Huckabee Sanders dat het feit dat Trump de verkiezingen won betekent dat het Amerikaanse volk er ook geen boodschap aan heeft.

Over dat laatste vroeg CBS-presentator John Dickerson aan Haley of dat inderdaad het geval is. Doen de beschuldigingen er niet meer toe door de overwinning van Trump? Daarop antwoordde Haley:

Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Ik weet ook dat hij gekozen is. Maar, weet je, vrouwen moeten zich altijd vrij voelen om naar voren te treden. En we moeten allemaal bereid zijn om naar hen te luisteren. Ze moeten gehoord worden en er moet actie op worden ondernomen.

Republikeinen zijn de laatste maanden hard van leer getrokken tegen democraten vanwege beschuldigingen van aanranding en ongewenste intimiteiten in Hollywood. Onder meer het Clinton-kamp kreeg stevige kritiek na alle schandalen rond filmproducent Harvey Weinstein, die grote financiële bijdragen deed aan de campagnes van de Clintons. Diezelfde verontwaardiging lijkt echter compleet te ontbreken wanneer het gaat om politici uit eigen gelederen, zoals bijvoorbeeld Trump, maar kandidaat-senator Roy Moore die ervan wordt beschuldigd zich te hebben vergrepen aan minderjarigen.

Het meest bekende voorbeeld van Donald Trump is de audio-opname waarop te horen is hoe hij achter de schermen van het programma Access Hollywood tegen presentator Billy Bush opschept over wat je als beroemdheid kan doen bij vrouwen: ‘Grab them by the pussy’. Inmiddels heeft Trump over die opname laten weten dat het een vervalsing is en dat het niet zijn stem is op de opname. Billy Bush liet in het programma van Stephen Colbert echter weten dat het wel degelijk de Amerikaanse president is op de band.

Volgens Niki Haley is er door alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is, de bewustwording die is gecreëerd door de #MeToo-campagne, de tijd nu rijp voor vrouwen om hun verhaal te doen. Of dat nu in Hollywood is, of in Washington DC. Enkele beschuldigers van Trump geven daar in elk geval gehoor aan. Maandagochtend Amerikaanse tijd geven drie van hen een persconferentie. Kort daarvoor zullen ze te gast zijn in de tv-show van NBC-presentatrice Megyn Kelly.

Bron: Washington Post / cc-beeld: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (24)