22

“Luister niet naar economen”

Update: video van Ha-Joon Chang gisteren in de Balie ... Provocateur onder top-economenwil veel strengere regels voor een simpeler systeem 

De Zuid-Koreaanse topeconoom Ha-Joon Chang roept burgers op niet te luisteren naar economen, maar zich met het economische beleid te gaan bemoeien. De topeconoom was dinsdag in Nederland voor de promotie van zijn boek Economics: The User’s Guide waarin hij pleit voor een simpeler systeem dat ook door zijn simpelheid beter te reguleren is.


Chang  sprak vandaag voor een uitverkochte zaal in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Nieuwsuur sprak eerder met hem vandaag. Hij is in Amsterdam voor maar één missie: Burgers weer voor economie interesseren.

“De financiële wereldcrisis van 2008 heeft ons er ruw van doordrongen dat we onze economie niet aan economen en andere ‘technocraten’ kunnen overlaten,” schrijft Chang in zijn nieuwste boek. “We moeten allemaal als actieve economische burgers meedoen aan het besturen ervan.”

De Zuid-Koreaanse topeconoom was één van de economen die waarschuwde dat ingewikkelde financiële producten een grote bedreiging voor de economie vormden. Hij ziet het versoepelen van regels voor banken en andere financiele instellingen als een van de belangrijkste oorzaken van de economische crisis en is daarom zo verbaasd dat er tot nu toe nog zo weinig is veranderd.

“Erkennen dat het niet eenvoudig is de economische status-quo te veranderen, wil niet zeggen dat we het dan maar op moeten geven en niet moeten strijden voor een meer dynamische, stabiele, rechtvaardige en duurzame samenleving.”

Bekijk hier het gesprek van Ha-Joon Chang met Joris Luyendijk, Esther-Mirjam Sent en Robert Went gisteren in De Balie:

Ha-Joon Chang: Economy – The User’s Guide (debate) from De Balie on Vimeo.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)