Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

LUMC discrimineert lesbische stellen

  •  
18-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
gayrights.jpg
Leids Universitair Medisch Centrum weigert lesbische vrouwen bij IVF-behandeling
Een lesbisch stel dat voor een IVF-behandeling werd doorverwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum is geweigerd. Reden: Het kan niet omdat het stel lesbisch is. Het gaat hierbij om specifieke discriminatie van het LUMC; De vrouw heeft eerder elders een onsuccesvolle behandeling ondergaan.
Het LUMC weigert lesbische vrouwen vanwege hun geaardheid. Ook wanneer de vrouwen verminderd vruchtbaar zijn of zelf een eigen donor vinden, kunnen ze niet in het LUMC terecht.
RTEmagicC_gayrights.jpg
“Hadden zij zich als heterostel voorgedaan, dan had het wel gekund, zo zou het LUMC gesteld hebben” schrijft GroenLinks. Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd: “Stellen met vruchtbaarheidsproblemen moeten in aanmerking kunnen komen voor IVF. Daar past geen onderscheid tussen homo- of heterostellen.”
Discriminatie op basis van geaardheid is geen nieuw onderwerp: Afgelopen september heeft voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink de Kamer nog beloofd de IVF-centra te wijzen op het feit dat ze niet mogen discrimineren op basis van seksuele geaardheid.
cc-foto: Matt Buck

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.