9

Lumineus plan om neushoorn te redden

Door gif en kleurstof in hoorn te spuiten, wordt de neushoorn waardeloos voor stropers

Soms ligt de oplossing voor een probleem dichterbij dan je zou denken: om de neushoorn te beschermen tegen stropers hoef je alleen maar zijn hoorn te injecteren met gif en kleurstof. De neushoorn ondervindt hier geen hinder van, maar voor stropers is hij per direct waardeloos.

Trouw schrijft dat Werner Myburgh, directeur van de internationale Peace Parks Foundation (PPF) dinsdag op het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij 14,4 miljoen euro heeft ontvangen om dit plan zo snel mogelijk uit te voeren.

Belangrijk onderdeel van het plan is natuurlijk dat de inspuitacties breed bekend worden gemaakt onder de lokale bevolking die de stropers van informatie voorziet.
Wereldwijd leven nog 28.000 neushoorns, waarvan 90 procent in Afrika. De laatste jaren neemt de stroperij sterk toe, omdat er in Aziatische landen veel vraag is naar neushoornpoeder, dat een medicinale werking krijgt zou hebben. Volgens Myburgh is de groei van de stroperij niet bij te houden.

Een hoorn is per kilo 50.000 euro waard, bijna twee keer de prijs van goud. Als het stropen zo doorgaat, is de neushoorn over tien jaar uitgestorven.

Verdoving
het idee van Myburgh is de economische waarde van de hoorn weg te nemen. Hij zegt hierover:

In een proefproject hebben we enkele neushoorns met een verdovingspijltje platgelegd en vervolgens boorden we gaatjes in de hoorn. Daarin spoten we een mengsel van chemicaliën en rode kleurstof. Het dier ondervindt daarvan geen schade of hinder, omdat de hoorn niet verbonden is met de bloedbanen in het lichaam. Maar die behandeling maakt de hoorn wel ongeschikt om als medicinaal poeder te dienen. Sterker nog, als het poeder als rustgevend middel wordt gebruikt, kunnen wij juist een opwekkend middel in de hoorn spuiten. Zo verpesten we de markt.

Door de rode vloeistof in te spuiten kun je aan de hoorn zien dat hij is behandeld en dus onbruikbaar is.Lees het hele verhaal in Trouw: ‘Gif in hoorn moet stroper stoppen

CC foto: Martha de Jong-Lantink

Geef een reactie

Laatste reacties (9)