93

Luxe hotelketen haalt foie gras van de kaart

Wakker Dier: Bijna alle hotelketens zijn gestopt met het serveren van de gevreesde eenden- en ganzenlever

Eden hotel Group haalt per 1 januari 2011 foie gras van de menukaart. Dat heeft de Wakker Dier per brief laten weten. Directeur Leon Dijkstra vindt de productie van de eenden- en ganzenlever te dieronvriendelijk en niet passend bij een maatschappelijk verantwoord beleid.

Vorig jaar haalden andere ketens als NH Hotels, Bilderberg, Carlton, Mövenpick, Marriott Hotels, WestCord Hotels, Sheraton en Pulitzer de foie gras al van de menukaart. Volgens Wakker Dier zijn er nu bijna geen hotelketens die het gevreesde gerecht nog serveren.

Voor de foie gras worden eenden en ganzen op een brute manier vet gemest om hun lever te vergroten. Een lange buis wordt in hun keel gestopt waarna driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren wordt gepompt. De lever van het dier wordt daardoor vier tot tien keer zo groot.

In Nederland neemt de consumptie van foie gras de laatste jaren flink af, zo blijkt uit import- en exportcijfers van het product. Veel winkel- en horecabedrijven laten de foi gras al jaren links liggen.

cc-foto: Jerry

Geef een reactie

Laatste reacties (93)