68

Maagdenhuis ontruimd

Studenten nog bijeen op het Spui om verder te protesteren

De ME is in Amsterdam gemobiliseerd en heeft inmiddels het Maagdenhuis ontruimd, dat door studenten van de Universiteit van Amsterdam bezet werd gehouden. De politie heeft tijdens de ontruiming negen personen aangehouden.

Dat meldt de Amsterdamse tv-zender AT5 op haar liveblog. De rechtbank oordeelde gisteren dat het Maagdenhuis mag worden ontruimd. De studenten worden op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag geacht het pand te verlaten. De Driehoek zei gisteravond dat het hoopt op een ‘ordentelijk vertrek’ van de bezetters. De studenten hadden graag de Maagdenhuisbezetting ‘positief afgerond’. Zij wilden dit weekend een afsluitend festival organiseren. Het lijkt er op dat er nu pogingen worden ondernomen dat festival alsnog op straat te organiseren.
De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie heeft zojuist een statement uitgegeven inzake de ontruiming van het Maagdenhuis. Daarin spreekt het van hoop dat het College van Bestuur van de UvA en de bezitters na het vonnis van de rechtbank afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. Het statement:

– Dat is niet gebeurd.
– Gisteravond laat heeft de deurwaarder van de UvA de burgemeester verzocht om bijstand van de politie bij de ontruiming.
– De burgemeester heeft kennis genomen van het vonnis en dat zorgvuldig bestudeerd.
– De burgemeester respecteert de rechtelijke uitspraak.
– De driehoek heeft besloten om vanochtend te beginnen met de ontruiming.
– De keuze voor dat moment volgt uit het uitdrukkelijke verzoek van de UvA om een spoedig ontruiming en omdat de rechter heeft geoordeeld dat het geplande festival dat de bezetters willen organiseren dit weekend niet door mag gaan vanwege veiligheidsrisico’s.
– Indien optreden noodzakelijk blijkt, gebeurt dit zo de-escalerend mogelijk.
– Alles zal in het werk worden gesteld om een eventuele ontruiming veilig en met zo min mogelijk overlast voor de omgeving te laten plaatsvinden.
– De driehoek hoopt dat de bezetters het vonnis van de rechter respecteren, en het Maagdenhuis vrijwillig verlaten.
– De UvA is geadviseerd om maatregelen te nemen om een herbezetting van hun eigendommen te voorkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)