6

Maagdenhuisstrijd gaat landelijk

Studenten kondigen landelijke actiedag aan … Ook hbo'ers sluiten zich aan

Aanstaande woensdag is uitgeroepen tot landelijke actiedag op de universiteiten. De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. Zondag vond een bijeenkomst plaats waarbij ook studentenbonden uit andere steden, waaronder Nijmegen en Rotterdam, aanwezig waren. Zij sluiten zich grotendeels aan bij de demonstranten in het Maagdenhuis en pleiten ook voor meer inspraak bij bestuurlijke beslissingen van de universiteiten.


De Maagdenhuisbezetters willen dat woensdag op universiteiten door heel het land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak. Volgens de studenten speelt geld een veel te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen en is het onderwijs secundair.

Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) over aanstaande woensdag:

Wat we zullen gaan zien is dat in andere steden een vergelijkbare beweging zult zien als je in Amsterdam ziet, maar zonder bezettingen. In de meeste steden zal vooral gepraat worden met studenten en docenten, om te kijken hoe zij de situatie in hun stad zien en kijken hoe ze het eventueel kunnen aanpassen. De belangstelling gisteren was vrij groot, in ieder geval vanuit de grootste studentensteden als Groningen, Rotterdam, Utrecht, Leiden en Nijmegen waren in het Maagdenhuis.”

Verwacht wordt dat niet alleen studenten van de universiteiten zullen demonstreren, ook het hbo zal volgen. “Die waren tot nu toe redelijk stil, maar ze kwamen gisteren best massaal naar het Maagdenhuis om daar met zijn allen te praten over de situatie op het hbo. En eergisteren is op een docentenvergadering op het Maagdenhuis gesproken over stakingen, steunbetuigingen en een betere bundeling van krachten van docenten en studenten”, aldus Hoven.

Minister Bussemaker (Onderwijs) laat in een reactie weten dat ze hoopt dat de studentenacties zullen leiden tot gesprekken tussen studenten, docenten en bestuurders. Ook zegt ze te hopen dat de universiteiten niet worden platgelegd, om vervolgens te wijzen op de forse financiële impuls die zij gepland heeft voor de toekomst. Nog voor de zomer komt Bussemaker met een plan voor de toekomst van het hoger onderwijs. “Daar zullen ook veel voorstellen in zitten om de kwaliteit te verbeteren met een forse financiële impuls. Ik zou ook tegen de studenten willen zeggen: denk daarover na”, aldus de minister.

Nu.nl: ‘Woensdag landelijke actiedag op universiteiten’
BNR: Ook hbo-studenten beginnen zich te roeren rond Maagdenhuis  

Geef een reactie

Laatste reacties (6)