11

‘Maak NAM standaard aansprakelijk voor aardbevingsschade’

Partij voor de Dieren dient motie in voor omdraaien bewijslast ... motie met zelfde strekking gisteren unaniem aangenomen door Provinciale Staten Groningen ... Update: VVD geïsoleerd door Kamermeerderheid in gasdebat

De Partij voor de Dieren pleit voor een omkering van de bewijslast bij schade door de gaswinning in Groningen. Kamerlid Esther Ouwehand heeft daartoe een amendement op de Mijnbouwwet ingediend.

Updates onderaan artikel
In de huidige situatie moeten Groningers zelf aantonen dat de schade aan hun huizen het gevolg is van de gaswinning. Daarin wijkt de Nederlandse situatie af van die in landen als België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waar de bewijslast wel bij de veroorzaker is gelegd. Het nu ingediende voorstel regelt dat bij schade ontstaan door gaswinning de NAM voortaan automatisch aansprakelijk is, tenzij zij het tegendeel kan bewijzen.

Esther Ouwehand:

Mensen die toch al niet gevraagd hadden om aardbevingen, moeten nu vaak ook nog eindeloos touwtrekken om aan te tonen dat de NAM verantwoordelijk is voor de schade aan hun huis. Dat levert wel veel frustratie op, maar nauwelijks vergoeding. Onacceptabel. Hoog tijd dat de bewijslast wordt omgekeerd. Bij schade moet de NAM gewoon vergoeden, tenzij zij kan aantonen dat deze niet door hun gaswinning veroorzaakt is.

Provinciale Staten in Groningen hebben woensdagavond al een motie van de PvdD, VVD en PVV met een vergelijkbare strekking met algemene stemmen aangenomen.

Bij de behandeling van de wijziging van de Mijnbouwwet in 2002 deden zowel D66, CDA als PvdA voorstellen voor omkering van de bewijslast en een aansprakelijkheid van de Staat, die de afhandeling van schade voor haar rekening zou nemen en verhalen op de exploitant, zodat de gedupeerden daar zelf niet mee zouden worden belast. De toenmalige minister van Economische Zaken Jorritsma was fel tegenstander van de amendementen. Ook Minister Kamp wees deze voorstellen tot nu toe af.

Update 14:04
Regeringspartij VVD is in het Kamerdebat rondom de gaswinning in Groningen geïsoleerd door een Kamermeerderheid. Die vindt dat minister Kamp nu al moet aangeven dat dit jaar niet meer dan 39,4 miljard kubieke meter gas wordt gewonnen. Kamp wilde niet zover gaan. Hij houdt het bij het terugschroeven van de gaswinning in de eerste zes maanden. Ook geeft hij aan dat hij meer informatie wil. Regeringspartij PvdA gaf eerder deze week al aan dat het ondenkbaar is dat de gasproductie wordt opgeschroefd. 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)