98

‘Maak van vierdaagse werkweek de standaard’

PvdA wil ouders tegemoet komen … Partij pleitte eerder nog voor uitbreiding vaderschapsverlof … ‘Veel jonge moeders krijgen een burn-out’

De Partij van de Arbeid wil dat er minder gewerkt gaat worden. Een werkweek van vier dagen moet de nieuwe standaard worden. Daar pleit althans de vice-fractievoorzitter van de partij, Martijn van Dam, in het Algemeen Dagblad voor. Het idee erachter: wie een extra dag vrij heeft, heeft meer tijd over voor gezin en familie.

“Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken”, aldus Van Dam. “We moeten ervoor zorgen dat je in 36 uur, in vier dagen van negen uur, een fatsoenlijk salaris kunt verdienen, minimaal het minimumloon.”

Een verandering zal hoe dan ook geld gaan kosten, doordat de CAO’s nu nog uitgaan van een 40-urige werkweek. Met behulp van belastingmaatregelen wil Van Dam werkgevers een handje helpen zodat werknemers hoe dan ook netto meer overhouden.

Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben. Die ratrace waar je maar niet uitkomt. Daarom moet vier dagen werken normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken.

Zoals bijvoorbeeld het gezin. De PvdA’er wijst er op dat minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) daar al de eerste stappen voor heeft gezet door kinderopvang goedkoper te maken en het vaderschapsverlof uit te breiden van twee naar vijf dagen. Een voorstel van de PvdA om het verlof voor ouders uit te breiden naar minimaal zes maanden, waarvan ten minste twee voor de vader, naar Zweeds model, ving bot bij coalitiegenoot VVD.

AD: Vierdaagse werkweek: PvdA pleit voor meer vrije tijd

cc-foto: Adrew Xu

Geef een reactie

Laatste reacties (98)