7

Maakt politie New York jacht op Banksy?

Is graffiti vandalisme of kunst? Burgemeester Bloomberg heeft het antwoord: graffiti is teken van verval

De Britse kunstenaar Banksy is de gehele maand oktober in New York. Iedere dag verblijdt hij de inwoners en toeristen met een kunstwerk. Van een performance tot een massale verkoop van een aantal doeken, tot de klassieke Banksy-graffiti op muren. Tot ongenoegen van de New Yorkse burgemeester. Graffiti is een teken van verval en zou niet moeten worden toegestaan, aldus Bloomberg.

The New York Post meldt dat de New Yorkse politie jacht maakt op de kunstenaar. De krant quote een anonieme bron:

Ze willen hem ondervragen over vandalisme. Als ze hem te pakken krijgen, zal hij worden aangeklaagd voor vandalisme.”

De kunstenaar zelf is niet onder de indruk van de berichten in de tabloid. Op zijn website is een foto te zien van de voorkant van de krant. Het onderschrift luidt: ‘Ik geloof niet in wat ik in de kranten lees.’

De Britse krant The Independent heeft ook zo zijn twijfels over de echtheid van het bericht dat de New Yorkse politie jacht maakt op Banksy. Wel onderstreept The Independent de uitlatingen van de New Yorkse burgemeester. Bloomberg zegt namelijk in antwoord op een vraag over Banksy’s maand in New York:

Ik laat het over aan de afdeling Culturele Zaken. Maar kijk, graffiti ruïneert het eigendom van mensen en het is een teken van verval en verlies van controle. Niemand is een grotere voorstander van de kunsten dan ik ben. Ik denk alleen dat er een aantal plaatsen is voor kunst en er is een aantal plaatsen niet voor kunst. En wanneer je iemands eigendom of publieke eigendom betreedt en het beschadigt, dat is niet mijn definitie van kunst. Misschien is het wel kunst, maar het mag niet toegestaan zijn. En ik denk dat dat exact is wat de wet zegt.”

Bekijk hier van dag tot dag wat Banksy in New York doet.

The Independent: Is Banksy being hunted by the NYPD? Police sources at odds over whether to arrest artist

Geef een reactie

Laatste reacties (7)