446

Maandag start onderzoek naar Paars+

Video: Cohen wil geen coalitie met VVD en CDA ... Pechtold: Paars kan in een paar weken gevormd worden... Ook Halsema spreekt zich uit voor Paars Plus... Rutte dringt toch aan op coalitie met PvdA en CDA

Informateur Uri Rosenthal gaat maandag eerst onderzoeken of een Paars+-coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 haalbaar is. Die beslissing volgt op de gesprekken van vandaag. Daarbij gaf PvdA-leider Cohen aan niet in een kabinet met VVD en CDA te willen stappen. VVD-leider Mark Rutte gaf aan sceptisch te zijn over Paars+, maar toch wordt dit de coalitie die nu eerst wordt onderzocht.

Door redactie Joop

Cohen wil dat in de kabinetsformatie nu Paars Plus wordt onderzocht. Hij komt tot dat standpunt, nadat informateur Rosenthal gisteren vaststelde dat een kabinet van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is.

Informateur Rosenthal ontvangt vrijdag de fractievoorzitters van alle vijf de partijen die nog in aanmerking lijken te komen voor het vormen van een nieuw kabinet. Als eerste is PvdA-leider Cohen aan de beurt, gevolgd door CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, D66-voorman Alexander Pechtold, GroenLinks-leider Femke Halsema en tot slot wederom Mark Rutte van de VVD.

Cohen schreef vorige week al in zijn brief aan koningin Beatrix:

Onze voorkeur is uiteraard een zo progressief mogelijk kabinet met daarin naast de PvdA onder andere GroenLinks en D66.

Behalve aan Paars Plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) wordt gedacht aan een brede coalitie van VVD, PvdA en CDA. Andere coalities lijken onwaarschijnlijk.

D66-leider Pechtold vindt dat de partijen nu eerst duidelijk moeten maken wat ze willen. Volgens hem kan Paars plus alleen slagen als de PvdA echt wil hervormen en de VVD zich op sociaal-cultureel gebied minder rechts opstelt.

Update 12:40 Na zijn gesprek met informateur Rosenthal heeft PvdA-leider Cohen voor de camera’s van de NOS verklaard dat hij “een kabinet met drie middenpartijen geen goede oplossing” vindt. Dat doet volgens hem geen recht aan de complexe verkiezingsuitslag. 

Update 14:00 De onderhandelingen over de vorming van een paars kabinet kunnen binnen enkele weken zijn afgerond. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold vrijdag gezegd, kort voor zijn bezoek aan informateur Uri Rosenthal.

“We zouden het in een paar weken kunnen doen”, zei Pechtold op de vraag hoeveel tijd het gaat kosten om een coalitie te smeden van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat meldt Trouw.

Update 16:00 Een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is ‘de beste optie die er is’. Dat heeft GroenLinks-leider Femke Halsema vrijdagmiddag gezegd, kort voor haar gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Update 18:15 Mark Rutte heeft aangedrongen op een coalitie van VVD, PvdA en CDA. PvdA-leider Cohen sprak vanochtend echter al uit tegen deze optie. Maar Rutte ziet nou eenmaal niets in Paars Plus, dat wel de voorkeur van Cohen heeft. (NOS/FD)

Update 19:15 Informateur Uri Rosenthal geeft aan maandag te beginnen met een onderzoek naar de haalbaarheid van Paars+.

Geef een reactie

Laatste reacties (446)