2

Maar 16 ME’ers bij Project X Haren

Politieleiding onderschatte het 'facebookfeestje' vooraf en stelde het aantal direct inzetbare ME'ers later groter voor

De politie heeft zich totaal verkeken op de rellen bij ‘Project X Haren’. En naar nu blijkt heeft de politieleiding geprobeerd om dit achteraf wat te verdoezelen. Zo stonden er veel minder ME’ers klaar dan achteraf door de politieleiding is gesuggereerd. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord.

Dagblad van het Noorden en RTV Noord spraken met tientallen mensen binnen en buiten het politieapparaat. Uit dit onderzoek komt een beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aan liep.

Te weinig ME
De Groningse korpschef Oscar Dros beweerde voldoende leden van de Mobiele Eenheid achter de hand te hebben gehad. In politiekringen betekent dat: direct inzetbaar, in vol ornaat en vlakbij. Maar toen de rellen losbarstten waren maar zestien ME’ers daadwerkelijk aanwezig, zo meldt RTV Noord vrijdag. De rest moest worden weggeroepen van een klus of van huis. Alle daarna opgeroepen oproerpolitie wist niet goed waar ze moest zijn en wat ze moest doen.

Onvrede
Onder leden van de Noordelijke ME is dan ook grote onvrede over de manier waarop de oproerpolitie tijdens de rellen is ingezet. Zij hebben hierover een brief geschreven aan de politiebond ACP.

Cohen
De politie en gemeente Haren willen geen vragen beantwoorden. Zij wachten de conclusies van de commissie Cohen af, die de Facebookrellen onderzoekt. Cohen komt volgend jaar met zijn rapport.

Zaterdag volgt een uitgebreide reconstructie in Dagblad van het Noorden en op RTV Noord.

RTV Noord: Politietop onderschatte Project X Haren

Geef een reactie

Laatste reacties (2)