Laatste update 17:28
4

Maastricht en Aken pakken kerncentrale Tihange aan

Maastricht en de Duitse gemeente Aken gaan samen juridische stappen nemen tegen de Belgische kerncentrale Tihange. Dat meldt 1Limburg. De kerncentrale ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van de Limburgse hoofdstad.

Tijdens de raadsvergadering kon een motie van GroenLinks, waarin wordt gepleit voor juridische stappen samen met Aken, op een ruime meerderheid rekenen: negen van de tien partijen steunt de motie.

Aken heeft zich als doel gesteld de kerncentrale te laten sluiten. Daarom heeft de gemeente twee advocatenkantoren in dienst genomen: één in Brussel en één in Düsseldorf. Zij onderzoeken nu op welke manier stappen genomen kunnen worden. Op 28 januari volgt een persconferentie over die juridische stappen, Maastricht wil dan vast als deelnemer te boek staan.

De Duitsers hopen in ieder geval openheid van zaken af te kunnen dwingen in de informatievoorziening rond calamiteiten en ongelukken in en rond de centrale. Daar zou het nu droevig mee gesteld zijn.

Tihange is niet de enige kerncentrale waar zorgen over zijn. De burgemeesters van Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht hebben het kabinet gevraagd aan de Belgische regering duidelijk te maken dat veiligheid boven alles gaat, als het gaat om de kerncentrale van Doel. Reactoren 1 en 2 van die kerncentrale hebben in 2015 hun levensduur bereikt. Ze zouden daarom worden stilgelegd, maar de Belgische regering besloot de reactoren toch nog eens tien jaar open te houden.

cc-foto: Andreas Krischer

Geef een reactie

Laatste reacties (4)