48

Machtsstrijd VVD deed kabinet wankelen

Reconstructie AD: ambitieuze Zijlstra overwoog kabinet te laten vallen

Binnen de VVD woedt een machtsstrijd die vorige week bijna het kabinet-Rutte II de das omdeed. Halbe Zijlstra speelde daarbij een hoofdrol. Dat schrijft het AD zaterdag in een uitgebreid profiel van de politicus, op basis van verklaringen van VVD-insiders.

Het artikel schetst het beeld van een gedreven politicus die extreem ambitieus is, niet kan wachten om Rutte van de troon te stoten en die bovendien bekend staat als een ‘slechte verliezer’. Zijlstra zou Rutte twee weken geleden bij een ‘knetterende ruzie in het Torentje’ hebben uitgedaagd tijdens de bed, bad, brood-crisis. Het AD schrijft:

En vorige week, in het Torentje, was er dan die wonderlijke clash met Rutte, waarin hij de premier simpelweg voor het blok zette: de VVD dreigde te veel toe te geven aan de wensen van de PvdA.

Die ruzie ging voorbij aan de inhoud, zegt partijcoryfee Hans Wiegel:

Dit ging in belangrijke mate om de machtsvraag en die heeft Rutte voorlopig gewonnen.

Een anonieme ‘prominente VVD’er’ voegt daar vervolgens aan toe:

Halbe heeft haast. Hij loopt het risico dat hij te gretig wordt. Hij was ervan uit gegaan dat dit kabinet eerder zou klappen. Dat is niet gebeurd. Zijlstra overwoog het kabinet vorige week te laten vallen – maar besefte tijdig dat de partij dat niet zou pikken. Want dan stuurt hij zichelf ook weg.

Lees ook op Joop: ‘Zijlstra beraamt VVD-coup’
Cc-foto: Waag Society

Geef een reactie

Laatste reacties (48)