Laatste update 16:05
49

Macron: ‘Europa is geen supermarkt’

In een interview met acht Europese kranten heeft de nieuwe Franse president Emmanuel Macron een toelichting gegeven op zijn ideeën over de Europese Unie, het verbond waar hij een groot voorstander van is. Hij is uit op een verdergaande integratie van de lidstaten en hoopt dat de ‘renaissance’ die Frankrijk nu beleeft ook zijn uitwerking heeft op Europa en angsten worden omgezet in ‘hernieuwde energie’ en er ‘nieuwe ambities’ ontluiken.

Hij wil samen met Duitsland werken aan het verbeteren van de sociale zekerheid voor de lagere middenklasse en de steun voor Europa vergroten. “We moeten een Europa promoten dat naar meer economisch en sociaal welzijn streeft.” Anders dreigt het Europese project weggevaagd te worden door onvrije democratieën en autoritaire regimes, tekent Politico op.

Voor de landen in Europa die tegenstribbelen bij het naleven van Europese rechten heeft hij een boodschap:

“Europa is geen supermarkt. Europa is een gezamenlijke toekomst. Die verzwakt als zijn principes worden afgewezen. De landen in Europa die de regels niet respecteren moeten daar de politieke gevolgen van ondervinden. En dat is niet alleen een oost-west-discussie.”

cc-foto: Jeso Carneiro

Geef een reactie

Laatste reacties (49)