13

Macron in de problemen door beschermen gewelddadige lijfwacht

De Franse president Emmanuel Macron moet zich uit de nesten zien te werken vanwege een lijfwacht die onder toeziend oog van de politie demonstranten heeft mishandeld. Le Monde openbaarde vorige week een video van de rellen die in Parijs min of meer traditioneel plaatsvinden rond een 1 mei-manifestatie. Op de beelden is te zien hoe een man in burgerkleding demonstranten in elkaar trapt en de politie instructies geeft. Het lijkt een agent in burger maar de krant onthulde dat het gaat om de 26-jarige Alexandre Benalla, een naaste medewerker van Macron die verantwoordelijk is voor zijn persoonlijke beveiliging. Benalla krijgt in de beelden hulp van een andere burger, die medewerker van Macrons politieke partij LREM (La République en Marche) blijkt te zijn.

Dit weekend kwam de krant Libération met aanvullende beelden die tonen dat er nog meer onbevoegde mannen betrokken waren bij het particuliere geweld.

Door de onthulling van Le Monde zit Macron nu in zeer zwaar weer, stelt RTL-correspondent Stefan de Vries. Macron had kennis van de strafbare feiten die Benalla pleegde maar heeft daar geen aangifte van gedaan. Dat is in strijd met de wet. Vervolgens heeft het Elysée, het presidentiële paleis, gelogen over de gevolgen. Er werd gezegd dat Benalla twee weken was geschorste maar daar is geen enkel bewijs van, wel van het tegendeel. Bovendien beschikte Benalla over allerlei privileges die de wenkbrauwen doen fronsen, zoals een auto met chauffeur en een door de staat betaald appartement. Tot slot gaat het verhaal dat Benalla een soort geheime en illegale privé-politie, ten dienste van Macron,
heeft opgericht.

Justitie is drie onderzoeken gestart en maandag werd de minister van Binnenlandse Zaken naar het parlement geroepen. Macron zelf houdt zich al dagen stil.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)