Laatste update 17:26
39

Macron: geruchten over liefdesleven zijn vrouwenhaat en homofobie

Emmanuel Macron gaat in een interview met Le Parisien pal voor de gelijkwaardigheid van homoseksuelen staan en stelt vrouwenhaat aan de kaart. ‘Het is echt geen probleem als je homoseksueel bent’, stelt de kersverse Franse president. Hij doet dit in antwoord op de aanhoudende geruchten over zijn eigen liefdesleven.

Al sinds het begin van zijn presidentiele campagne wordt er gespeculeerd over de geaardheid van Macron. Dat, of hij zou een gigolo  zijn. Dit alles omdat de vrouw met wie hij een relatie heeft vierentwintig jaar ouder is.

Macron is er klaar mee. ‘Als mijn vrouw twintig jaar jonger was, zou niemand zich vragen stellen bij de oprechtheid van onze relatie’ zegt hij in het interview. Volgens hem zijn de geruchten het gevolg van een onderliggende vrouwenhaat en homofobie. De speculaties zeggen vooral iets over een ‘traditioneel, vastgeroest’ maatschappijbeeld.

Tijdens zijn campagne heeft hij zich nooit laten beschamen voor zijn partnerkeuze en heeft hij zijn vrouw consequent op de voorgrond laten treden als toekomstige first lady. In het interview met Le Parisien benadrukt hij de dubbele standaard die naar voren komt in de ophef over zijn huwelijk:

Was ik twintig jaar ouder geweest dan mijn vrouw, zou niemand ook maar een seconde gedacht hebben dat ik haar intieme partner niet kan zijn. Maar omdat Brigitte vierentwintig jaar ouder is dan ik, zeggen heel wat mensen: “Die relatie is niet houdbaar, dat is onmogelijk”.

De Franse president spreekt zijn afschuw uit over de ‘ongebreidelde homofobie’ die mensen tonen in het verspreiden van de geruchten. Het zegt het volgens hem nogal wat over het gebrek aan civilisatie in de huidige Franse politiek, maar vooral over onderliggende haat en angst voor homoseksuelen. Wanneer mensen hem bestempelen als homoseksueel, zouden ze doen ‘alsof dat een schande of een verborgen ziekte’ is, aldus Macron. Daar wil hij tegenin gaan.

Op de vraag waarom hij überhaupt openlijk reageert op de geruchten, als ze toch niet waar zijn, antwoord Macron met een anekdote: ‘De kapster van één van mijn medewerksters zei haar laatst dat ik nooit president zou kunnen worden,’ zei hij. ‘Dat omdat zij dacht dat ik homoseksueel was.’

Een ding is duidelijk, Macron kon zeker president worden.

De Standaard: ‘Vrouwenhaat en homofobie aan de basis van geruchten over mijn liefdesleven’

Foto:CC Mutualité Française

Geef een reactie

Laatste reacties (39)