Laatste update 11:00
28

Pardon? Macron maakt ‘ongelukkige grap’ over dodenreis migranten

De alom geprezen Franse president Emmanuel Macron heeft zijn eerste uitglijer gemaakt. Tijdens een bezoek aan een centrum voor mensenredders aan de kust van Bretagne ziet hij een overzicht van boten, waaronder een kwassa-kwassa, een type kleine fragiele boot waarmee vissers de Indische Oceaan op gaan. Macron maakt daarop een grap over hoe de boten worden gebruikt bij Mayotte, een eiland voor de kust van Mozambique dat Frans grondgebied is. Het maakt deel uit van de Comoren.

“Ah nee, in Mayotte is het de kwassa-kwassa. Maar de kwassa-kwassa vangt weinig. Het brengt Comorezen, dat is wat anders.”

Daarna lachen hij en zijn gehoor. Die spottende opmerking maakte boze reacties los. De afgelopen jaren zijn duizenden migranten verdronken die met kwassa-kwassa’s trachten naar Mayotte over te steken. Het eiland is weliswaar het armste departement van Frankrijk maar wel deel van de Europese Unie.

Zo twitterde de voormalige minister van Terriotoriale Ontwikkeling Cécile Duflot (van Ecolo, de Franse Groenen): “Als Sarkozy deze zin had uitgesproken voor de camera dan zou er enorm schande van gesproken zijn. Van 12.000 Comorese doden en dan… gek.”

Meer critici haalden uit naar de dubbele standaard die media en politiek er op na lijken te houden. De afdeling voorlichting van het Élysée, het paleis van de president, verspreidde daarop een verklaring waarin spijt werd betuigd over de ‘ongelukkige grap’.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)