Laatste update 19:52
17

Macron spreekt Amerikaans Congres toe en windt Trump om zijn vinger

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak voor het Amerikaanse Congres een pleidooi afgestoken tegen het toenemende isolationisme in de Amerikaanse politiek. Volgens Macron moeten de Amerikanen de beslissende rol die zij gespeeld hebben bij het ‘creëren en bewaken van de vrije wereld zoals we die nu kennen’ indachtig houden.

Macron is bezig aan een drie dagen durend bezoek aan de Verenigde Staten. Dinsdag stond er al een formele ontmoeting met president Donald Trump op het programma, met wie Macron een bijzonder goede relatie lijkt te hebben. Trump kondigde de toespraak van Macron op Twitter dan ook al aan met de voorspelling dat de Franse president ‘groots’ zou zijn.

Desondanks hekelde Macron in zijn toespraak een aantal cruciale punten uit het beleid van Trump. Behalve tegen het protectionisme, sprak Macron zich ook uit tegen Trumps voornemen om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië en tegen de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs. Volgens Macron is er geen andere optie voor de Amerikanen dan om alsnog deel te nemen aan het akkoord, omdat er ‘geen planeet B’ is.

Macron sprak ook over het nucleaire akkoord met Iran. Trump heeft zich in de media herhaaldelijk negatief uitgelaten over het akkoord en beweerd dat Iran zich niet aan de voorwaarden houdt, dit terwijl uit alle officiële rapportages blijkt dat Iran aan alle eisen voldoet. Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton is zelfs openlijk voorstander van een door de Amerikanen georkestreerde regimewissel in Iran. Trump lijkt evenwel vatbaar te zijn voor de charmes van zijn Franse evenknie, want na een paar zalvende woorden van Macron liet Trump al weten dat hij ook wel kan leven met slechts een herziening van het nucleaire akkoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)