Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron tekent omstreden anti-terreurwet die noodmaatregelen permanent maakt

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
37340184866_2fd58bedc8_k
De Franse president Emmanuel Macron heeft zojuist een anti-terreurwet ondertekend , die de Franse overheid meer bevoegdheden geeft. De wet werd eerder al goedgekeurd de Nationale Vergadering en de Senaat, maar tegenstanders en mensenrechtenorganisaties vrezen dat vrijheden – zoals de vrijheid van beweging – worden aangetast en spreken van een ‘de facto permanente noodtoestand’.
Hoewel de noodtoestand officieel per 1 november zal worden beëindigd, blijven maatregelen als het opleggen van huisarrest aan een verdachte zonder gerechtelijk bevel van kracht. Sinds november 2012 werden al meer dan 600 mensen onder huisarrest geplaatst, maar in geen enkel geval werd iemand aangeklaagd wegens terrorisme. De mogelijkheden voor controles in onder meer grensgebieden en rondom luchthavens worden uitgebreid en het blijft mogelijk om huiszoekingen te doen bij potentiële terroristen, met toestemming van een rechter.
Cc-foto: EU2017EE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.