33

Macron vergelijkt Trump met Poetin en Erdogan

De kersverse Franse president Emmanuel Macron heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump vergeleken met Poetin en Erdogan. Net als de Russische en Turkse presidenten, zou Trump zich bezighouden met ‘diplomatie door publiekelijke beledigingen’.

Macron deed zijn uitspraken in een interview met de Franse krant Journal du Dimancher. Daarin werd hem gevraagd naar de handdruk tussen Macron en Trump tijdens de politieke top van vorige week. Bij de eerste ontmoeting kreeg Macron de befaamde Trump handshake, waarbij de president degene wiens hand hij schudt hard naar zich toetrekt. Bij de tweede ontmoeting – een gesprek tussen de beide presidenten over de klimaatdoelstellingen waar Trump zich niet aan wil houden – liet Macron zich niet kisten en betaalde hij Trump dubbel en dwars terug. De beelden van beide ontmoetingen gingen in hoog tempo de wereld over.

De tweede handdruk, die eindigde met witte, bloedeloze vingers van Trump, was allesbehalve onschuldig, zei Macron die het ook ‘een moment van waarheid’ noemde:

We moeten laten zien dat we geen kleine concessies doen, zelfs geen symbolische. Zowel Donald Trump, als de Turkse president en de Russische president, bezien relaties uitsluitend in het licht van machtsverhoudingen. Dat stoort me verder niet. Zelf geloof ik niet in diplomatie door middel van publiekelijke beledigingen, maar tijdens bilaterale gesprekken zal ik me niet laten kennen.

cc-foto: Jeso Carneiro

Geef een reactie

Laatste reacties (33)