Laatste update 18:22
33

Macron waarschuwt Poetin: Frankrijk zal meteen terugslaan

Niet alleen in de verhoudingen met Amerika heeft Macron de neiging om aan te geven dat de Fransen niet over zich heen zullen laten lopen. Ook na gesprekken met de Russische president Poetin heeft Emmanuel Macron gelijk een lijn in het zand getrokken. Als er chemische wapens gebruikt zullen worden in Syrië – ongeacht door welke partij – zal Frankrijk meteen terugslaan. Dat meldt France24. De Franse president ziet het gebruik van chemische wapens in Syrië als een hele heldere ‘rode lijn’. Hij deed deze uitspraken op een gezamenlijke persconferentie van Poetin en Macron.

Macron en Poetin hadden vandaag een bijeenkomst in het Grand Trianon Palace in Versailles. De president van Frankrijk kondigde tijdens de G7 bijeenkomst in Sicilië al aan dat het een pittig, maar belangrijk gesprek zou worden: ‘Het is essentieel om met Rusland te praten omdat er een aantal internationale zaken op tafel liggen die niet opgelost kunnen worden zonder een lastig gesprek met ze,’ aldus Macron.

Zo staat Frankrijk tegenover Moskou als het aankomt op de Russische bemoeienis in Oekraïne en zei Macrons voorganger president Hollande dat Rusland aangeklaagd zou kunnen worden voor oorlogsmisdaden vanwege hun acties in Syrië. Ook beschuldigde het campagneteam van Macron recent nog Rusland van cyberaanvallen. Vladimir Poetin steunde Marine Le Pen, de extreemrechtse en anti-Europese tegenstander van Macron in de Franse verkiezingen.

Door deze koers in te slaan, stelt Frankrijk zich onafhankelijk op ten opzichte van de Verenigde Staten. Macron lijkt zich daarmee aan te sluiten bij de uitspraken die de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zondag deed naar aanleiding van de G7-top:

Wij, de Europeanen, moeten ons lot werkelijk in eigen handen nemen. De tijden dat we volledig op elkaar onder rekenen en vertrouwen, zijn echt voorbij. Dat heb ik de afgelopen paar dagen wel ervaren. We moeten ons als Europeanen realiseren dat we zelf moeten vechten voor onze toekomst.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)