Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Macron wil rol Britten in de wereld verder terugdringen

  •  
10-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
French President Emmanuel Macron arrives in New Delhi

© epa06592169 Indian Prime Minister Narendra Modi (L-front), and French President Emmanuel Macron (C-front), wave towards journalists as his wife Brigitte Macron (R-front) stands near them upon

De Franse president Emmanuel Macron wil dat zijn land de belangrijkste Europese partner wordt van India, het land waar hij nu een bezoek aan brengt. India heeft vanwege de koloniale bezetting een sterke band met Groot-Brittannië maar dat moet volgens Macron veranderen. “Jullie historische partner in Europa was altijd het Verenigd Koninkrijk en ik wil dat Frankrijk de nieuwe partner wordt. Het eerste doel van mijn bezoek is om voor het komend decennium een sterk veiligheidspact in de regio te vormen tussen onze twee democratieën.”
Zo gaan India en Frankrijk een nauw samenwerkingsverband aan tussen hun marines die opereren in de Indische Oceaan, een gebied waar China zich steeds meer laat gelden.
Ook economisch moet de samenwerking beter worden. Frankrijk staat nu op de negende plaats op de lijst van buitenlandse investeerders in India. Groot-Brittannië is de belangrijkste Europese investeerder, de VS staat op nummer een.
Macron heeft dit weekend ontmoetingen met de populistische premier Narendra Modi. Volgens de Franse president is er sprake van een goede chemie tussen beide regeringsleiders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.