Laatste update 14:10
45

Macrons plan voor selectieve mensenrechten valt niet in goede aarde

In Frankrijk heerst sinds de aanslagen in november 2015 de noodtoestand. Toenmalig president François Hollande kondigde destijds de noodtoestand af om een aantal mogelijkheden te krijgen om terroristen tegen te gaan. Zaken als het opleggen van huisarrest aan een verdachte zonder gerechtelijk bevel. De huidige president, Emmanuel Macron, wil per 1 november de noodtoestand opheffen. Om terreur tegen te gaan wil hij echter een aantal onderdelen ervan overhevelen naar het gewone recht. Tot grote verbazing van mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International en Human Rights Watch.

Macron wil in de toekomst de bewegingsvrijheid van verdachte burgers kunnen inperken zónder voorafgaande toestemming van een rechter. Op basis van eens simpel vermoeden kan de vrijheid van burgers straks worden aangetast, zo waarschuwt jurist Paul Cassia in de Volkskrant.

Amnesty International waarschuwt: ten tijde van de noodtoestand is Frankrijk namelijk al fors de mist ingegaan met het onterecht opleggen van huisarresten. Sinds november 2015 hebben 612 mensen huisarrest opgelegd gekregen. Daarvan zijn er nu nog 66 over. In geen enkel geval is iemand aangeklaagd wegens terrorisme. De Franse défenseur de droit, een soort ombudsman, Jacques Toubon waarschuwt dat al te grove antiterreurmaatregelen bovendien als discriminerend “zullen worden ervaren”, omdat voornamelijk moslims het slachtoffer zullen zijn.

Saillant is dat Macron in zijn verkiezingsprogramma juist waarschuwde voor het minachten van de rechten van de mens en de illusie dat het kwaad hiermee uitgeschakeld zou kunnen worden.

Een van de gevaarlijkste illusies is te geloven dat we het kwaad kunnen uitschakelen door grenzen op te werpen, door elektronische registratie of het vergeten of minachten van de rechten van de mens. Aan het einde van zo’n weg heb je een Frankrijk dat nog steeds blootgesteld is aan gevaar, maar met een verminkt gezicht.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)