38

Madrid plaatst Catalonië zaterdag onder curatele

Zaterdag treedt in Spanje het grondwetsartikel 155 inwerking. Dat betekent dat Catalonië de autonomie wordt afgenomen en de autonome regio onder direct bestuur van Spanje komt te staan. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft daartoe besloten nu de Catalaanse president Carles Puidgemont geen uitsluitsel geeft over de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring. Rajoy had reeds een ultimatum gesteld aan Puidgemont.

De Catalaanse president wil dat het Catalaanse parlement stemt over een onafhankelijkheidsverklaring, mits de Spaanse regering niet de dialoog aangaan met de regio. Rajoy dringt op zijn beurt ook aan op overleg, maar wil alleen praten wanneer Puidgemont onomwonden de onafhankelijkheid níet zou uitspreken. Puidgemont eerder deze week weer dat Catalonië in drie tot vijf dagen de onafhankelijkheid zou uitroepen als Spanje artikel 155 in werking zou stellen.

Het inwerking treden van artikel 155 betekent dat Spanje nieuwe verkiezingen kan afdwingen en een bewindvoerder aanstellen die boven Puidgemont zal staan.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (38)