74

Maduro dreigt ‘ten strijde’ te trekken tegen aanvallers

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft aangekondigd de verantwoordelijken voor de aanval op het hooggerechtshof en een ministerie te zullen pakken. Hij zei dat “alle speciale militaire eenheden en de luchtverdediging” paraat zijn om de bemanning te achterhalen van een politiehelikopter waarmee dinsdag het hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn aangevallen. Tijdens de aanval werden granaten vanuit een helikopter gegooid en er werd geschoten. De politieke crisis in Venezuela lijkt hiermee te escaleren.

Maduro noemde het “een gewapende terroristische aanslag op de instituten van het land”. Volgens de President wordt geprobeerd om zijn socialistische regime te destabiliseren. Hij zei dat er tientallen doden hadden kunnen vallen, maar als door een wonder waren er geen slachtoffers. De president eiste van de oppositie dat die ook deze aanslag veroordeelt. Hij zei dat hij “al heel lang heeft gewaarschuwd tegen een dergelijke gewapende escalatie”.

Na de aanslag verscheen op Instagram een video van Oscar Perez. Hij claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag en zegt te behoren tot een coalitie van nationalisten die tegen “de tirannie van Maduro” vecht. Ook roept hij op tot een opstand tegen het “criminele regime” van Maduro. Hij vraagt burgers om te blijven vechten voor hun rechten.

De president beschuldigde ex-minister van Binnenlandse Zaken Miguel Rodríguez Torres, een voormalige politieke bondgenoot, ervan achter de aanval te zitten. De staatstelevisie toonde ook een foto van Oscar Pérez. Hij was te zien op een foto voor een Amerikaanse kustwachthelikopter. Hiermee werd gesuggereerd dat de inlichtingendienst CIA ook met de aanslag te maken heeft.

Al drie maanden gaan in Venezuela demonstranten de straat op om te protesteren tegen de regering. Tijdens de protesten zijn al meer dan 75 mensen om het leven gekomen. Dankzij het hooggerechtshof en het leger blijft Maduro in het zadel, ondanks de nijpende tekorten, de massale betogingen en het verlies van de meerderheid in de volksvertegenwoordiging.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (74)