108

Mag je nog protesteren tegen de monarchie?

Demonstrante Joanna verwijderd bij bezoek Beatrix... doet haar verhaal bij Pauw & Witteman

De Utrechtse studente Joanna werd afgelopen vrijdag door de politie verwijderd voor het Beatrixtheater, waar zij protesteerde tegen de monarchie. Koningin Beatrix vierde die avond haar verjaardag in het theater.


In Pauw & Witteman deed ze haar verhaal. Ze vertelde dat ze toevallig bij het Beatrixtheater langs liep en daar een menigte mensen zag. Toen ze van omstanders hoorde wat er gaande was, is ze naar een winkel gelopen, heeft ze een kartonnen doos gevraagd en daar de leuze ‘Weg met de monarchie, het is 2013’ opgeschreven. Na een halve minuut werd Joanna door de politie weggestuurd met de mededeling dat ze de rest van de dag niet in de buurt van het gebouw zou mogen komen. Volgens Joanna zei de politie dat te doen, omdat ze overlast veroorzaakte en de sfeer grimmig werd. In de uitzending las Jeroen Pauw een statement van de politie voor. Daarin stond dat de politie vindt dat het ‘achteraf gezien anders had gemoeten’.

Op twitter werd direct aan de lezing van Joanna getwijfeld. Dat kwam omdat ze aan het eind van het gesprek plotseling over ‘wij’ begon te praten. Ze zei: ‘Op 30 april gaan wij daar absoluut tegenin’ en ‘Wij gaan echt proberen dat er geen nieuwe kroning gaat komen. We zijn allang begonnen, we hebben een comité opgericht en de eerste bijeenkomsten zijn gepland’. Het comité heeft inmiddels ook een Facebook-pagina en doet daar een oproep voor een actie op 11 februari. NOS-verslaggever Jeroen Wollaars vond het jammer dat de interviewers daar niet op doorvroegen.

Bij de troonswisseling in Amsterdam wil Joanna zoveel mogelijk mensen mobiliseren om net als bij de vorige wisseling op de Dam te demonstreren tegen de monarchie, maar dan zonder rookbommen. Ze verwijst daarmee naar de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980, die gepaard ging met grote rellen.
Joanna gaat overigens nog in gesprek met de politie Utrecht, zo meldt RTV Utrecht.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)