Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mag je een nieuwe politiek leider vragen naar haar kinderwens?

  •  
02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-08-02 om 13.17.33
Mag je een nieuwe politiek leider vragen naar haar kinderwens? Die discussie is gaande in Nieuw-Zeeland. Aanleiding voor het debat is een interview met de 37-jarige Jacinda Ardern die is verkozen tot de nieuwe leider van Labour. Tijdens haar eerste interview als partijleider, 7 uur na haar aantreden, werd gevraagd of ze graag kinderen zou krijgen. Presentator Jesse Mulligan van ‘The Project’ vroeg haar: “Veel vrouwen in Nieuw-Zeeland hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen kinderen en een carrière. Voel jij ook dat je die keuze moet maken of heb je ze al gemaakt?” In Nieuw-Zeeland noemen velen de vragen over Arderns kinderplannen een vorm van seksisme.
De kersverse voorzitter zei geen probleem te hebben met de vraag. “Ik heb er altijd voor open gestaan om dat dilemma te bespreken, omdat ik denk dat veel vrouwen ermee te maken krijgen.” Maar vanmorgen haalde ze uit naar co-presentator Mark Richardson van The AM Show, toen die zei dat Nieuw-Zeelanders het recht hebben om te weten of hun potentiële eerste minister mogelijk zwangerschapsverlof zal nemen. Ardern reageerde woedend. Ze verdedigde het recht van vrouwen om hun kinderplannen voor zichzelf te houden. “Het is volkomen onaanvaardbaar om in 2017 te zeggen dat vrouwen die vraag op hun werk moeten beantwoorden. Het is onaanvaardbaar.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.