Laatste update 15:19
47

#MAGA: achter de schermen van het feest voltrekt zich een ramp

De inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, is een feit. Op dit moment vindt in het Witte Huis de grote verhuizing plaats en maakt hoofdstad Washington D.C. zich op voor de plechtigheid, die zal beginnen met een kerkdienst. Hoewel het transitieteam van Trump de inauguratie wilde vieren met veel militair machtsvertoon – een bron betrokken bij de organisatie verklaarde aan de Huffington Post dat hoopten op een ‘Noord-Koreaans-achtige militaire parade‘ – zal het aandeel van de strijdkrachten beperkt blijven tot een fly-over van 20 vliegtuigen.

Concert
De feestelijkheden begonnen gisteravond met het traditionele inauguratieconcert, dat minder volk trok dan Obama’s concerten. Zo’n 10.000 mensen verzamelden zich voor optredens van onder meer 3 Doors Down, the Piano Guys, and Toby Keith. In 2008 bezochten nog 400.000 mensen het eerste inauguratieconcert van president Obama. Het was al weken bekend dat het team van Trump moeite had om grote namen te boeken, zelfs een Bruce Springsteen-coverband trok zich terug.

Protest
Een protestmanifestatie tegen Trump, die tegelijkertijd plaatsvond, telde meer grote namen. Onder meer de burgemeester van New York Bill de Blasio, acteurs Robert De Niro, Alec Baldwin en Mark Ruffalo, actrices Julianne Moore, Sally Field en Marisa Tomei, zangeres Cher en regisseur Michael Moore verzamelden zich in New York met duizenden anderen voor een demonstratie bij Trump International Hotel & Tower. Alec Baldwin bracht tijdens het protest zijn befaamde Trump-imitatie ten gehore:

Farage
Maar ook medestanders van Trump kwamen bijeen. Nigel Farage organiseerde op enkele honderden meters afstand van het Witte Huis zijn eigen inauguratiefeestje, bijgewoond door de zelfverklaarde ‘Brexit Bad Boys‘ en uiterst rechtse Europese politici. Amerikaanse neo-nazis en alt-right-kopstukken hieven ondertussen het glas op het Deploraball, waar ze samen anti-Clinton-leuzen scandeerden en de campagne nog eens dunnetjes overdeden. Tegenhanger van het Deploraball was het Peace Ball, met optredens van onder meer Solange Knowles.

Women’s March
Ook vandaag en morgen wordt er nog geprotesteerd. In Los Angeles zal vandaag voor het eerst in 12 jaar worden opgetreden door de supergroep Audioslave – bestaande uit drie leden van Rage Against The Machine en Soundgarden-frontman Chris Cornell – uit protest tegen de inauguratie van Donald Trump. Honderdduizenden vrouwen maken zich ondertussen op voor de Women’s March on Washington zaterdag, die wereldwijd navolging heeft gekregen, zo ook in Nederland.

Boycot
Meer dan 50 Democratische Senatoren en Congresleden zullen de festiviteiten boycotten, in the Guardian legt Barbaree Lee (California) uit waarom.

Protestliederen
Na Fiona Apple lanceerden gisteren ook andere artiesten hun protestliederen tegen Trump.

Hallelujah Money (feat. Benjamin Clementine) – Gorillaz

Troubled Times – Green Day

Er was zelfs een Carnavalsinhaker:

Achter de schermen
Maar het echte verhaal speelt zich ondertussen af achter de schermen, waar het incomplete kabinet van Trump – 662 functies staan nog open – zich opmaakt om de ene na de andere sociale voorziening te schrappen.

Een lid van het transitieteam meldt dat Trump de nationale subsidies voor de Letteren, Kunsten en Geesteswetenschappen wil afschaffen en de publieke omroepen zal privatiseren. Ook zouden alle 25 programma’s van het ministerie van Justitie gericht op het tegengaan van geweld tegen vrouwen geschrapt worden. Nationale parken verliezen hun bescherming en worden mogelijk vrijgegeven voor boorwerkzaamheden naar olie en gas. De geplande ontmanteling van de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, betekent dat 23 miljoen mensen het risico lopen hun zorgdekking te verliezen en jaarlijks mogelijk duizenden mensen zullen sterven omdat zij geen toegang meer hebben tot noodzakelijke zorg.

Rusland
Ondertussen gaat het gezamelijke onderzoek van CIA, FBI, NSA en de ‘financial crimes unit’ van de Amerikaanse belastingdienst naar de banden van team Trump met de Russische overheid gewoon door. Volgens the New York Times maken onderschepte Russische communicatie en financiële transacties deel uit van het onderzoek. Ongeacht de uitkomst van het onderzoek blijkt uit alles dat het buitenlandbeleid van Trump, met betrekking tot Rusland en andere autoritaire regimes, een radicale breuk betekent met de lijn van Obama. The Washington Post beschrijft hoe een handjevol vertrouwelingen van Trump, onder wie oud-Breitbart-hoofdredacteur Steve Bannon, de nieuwe doctrine vormgeven. In Rusland ziet men de machtsovergang met vertrouwen tegemoet. Russia Today blaast met een zodanig volume en frequentie de loftrompet over Trump, dat Facebook de zender tot na de inauguratie niet meer toestaat om te posten. In het Russische dorp Zlatoust heeft men zelfs een speciale munt geslagen om de inauguratie te vieren. Op de zilveren en gouden munten staat het vrijheidsbeeld met de inscriptie: “In Trump we Trust.”

Geef een reactie

Laatste reacties (47)