Laatste update 17:32
31

#MAGA: Kanye West ‘niet Amerikaans genoeg’ voor inauguratie Donald Trump

Met nog maar een dag tot aan de inauguratie van Donald Trump stapelt het nieuws over de aanstaande president van de Verenigde Staten zich op. Een klein overzicht met het belangrijkste nieuws. Make America Great Again, oftewel #MAGA:

Bruce Springsteen treedt op… maar niet voor Trump
Trump had hem graag zien optreden bij zijn inauguratie. The Boss, oftewel Bruce Springsteen. Helaas voor The Donald bleek Springsteen een uitgesproken anti-Trumper en ging het feestje niet door. Vervolgens boekte Trump dan maar een Springsteen-coverband, maar wat bleek: hun loyaliteit naar hun grote inspirator toe bleek groter dan die naar de aanstaande president, en dus zegde ook de coverband het optreden af.
Wie wel live van de muziek van Springsteen kon genieten, is Barack Obama. Springsteen verzorgde op 12 januari in het geheim een akoestisch concert in het Witte Huis, ter ere van Obama en om hem te bedanken voor zijn verdiensten als president. Behalve de Obama’s mochten nog 250 medewerkers van Obama van het concert genieten.

Wie wél speciaal voor Donald Trump muziek hebben gemaakt, zijn de bandleden van Gorillaz. De groep bracht op de dag voor de inauguratie voor het eerst in zes jaar tijd een nieuw nummer uit, genaamd ‘Hallelujah Money’. Een politiek geladen protestsong gericht aan de volgende Amerikaanse president.

Trump breekt met traditie en dumpt 89-jarige omroeper
De afgelopen zestig jaar heeft de 89-jarige Charlie Botman alle nieuwe presidenten aangekondigd na hun inauguratie. Van Eisenhower tot Obama. De man had dan ook verwacht dat hij ook Donald Trump zou mogen aankondigen, maar het langverwachte telefoontje met de vraag of hij ook Trump zou willen aankondigen bleef tot grote teleurstelling uit. Hij was er kapot van. In plaats van de traditie voort te zetten, mag een vrijwilliger uit het Trump-team het doen. Botman:

Ik dacht eerst dat het een grap was. Het is al 60 jaar traditie dat ik de nieuwe president aankondig. Ik ben 89 jaar, lees de kranten nog elke dag en ben in goede vorm. En nu mag ik niet meer. Zo kun je niet omgaan met tradities, dat is doodzonde. Juist tradities maken zo’n dag bijzonder. Nu mag een vrijwilliger van Trump het doen […] Iedereen vindt het belachelijk en gemeen dat Donald Trump mij gedumpt heeft.

Het “ontslag” was niet alleen kommer en kwel: Botman gaat samen met Kate Snow de parade verslaan bij de grote nieuwszender NBC.

De afgelopen zestig jaar had ik een publiek van enkele honderdduizenden…. vrijdag heb ik een publiek van vele miljoenen.

Trump wil journalisten toegang weigeren
In het Witte Huis is een speciale ruimte gereserveerd voor de persbriefings. In totaal kunnen daar 49 journalisten terecht. Het mooie van de ruimte is dat deze op lokatie – vlak bij de ‘oval office’ is. Als er spanningen zijn, dan merken de journalisten dat al gauw. Donald Trump wilde de persbriefings verplaatsen naar een andere plek: een ander gebouw. Daar zou plaats zijn voor 450 tot 500 journalisten. Vanuit de journalistiek wordt schande gesproken over het plan, waarna Donald Trump dreigt dat sommige journalisten straks niet meer bij de persconferenties aanwezig kunnen zijn. “Wij hebben zoveel mensen die willen deelnemen, dus zullen we de mensen moeten uitkiezen die toegang krijgen. Ik ben zeker dat andere mensen daar enthousiast over zullen zijn”, aldus Trump. Of bijvoorbeeld kritische journalisten, of journalisten die werken voor CNN, de persconferenties nog mogen bijwonen, of alleen “journalisten” die werken voor het Trump-gezinde Fox en RT, is nog niet helemaal duidelijk.

Zes organisaties doen onderzoek naar Trumps banden met Rusland
Donald Trump mag dan misschien van plan zijn kritische journalisten de toegang tot het Witte Huis te weigeren, media laten zich niet uit het veld slaan en doen nog steeds verslag van de vermeende banden tussen Rusland en de volgende president van de Verenigde Staten. Zo schrijft Mother Jones dat in totaal zes verschillende diensten onderzoek doen naar die banden; de FBI, de NSA, het ministerie van Justitie, de FIOD en de vertegenwoordigers van het hoofd van de inlichtingendienst.

Eén van de zaken die onderzocht worden is wie de hacks van de DNC en de Clinton campagne heeft gefinancierd. De BBC meldde eerder al dat de FBI op 15 oktober een huiszoekingsbevel heeft ontvangen waarmee het toegang krijgt tot bankgegevens waaronder overschrijvingen naar Rusland. Mother Jones:

Dat zijn een heleboel diensten die een heleboel beschuldigingen tegen heleboel mensen onderzoeken. En zoals in het artikel staat, je kunt geen huiszoekingsbevel krijgen tenzij je op zijn minst een soort plausibele waarschijnlijkheid kunt aantonen.

Life imitates tv
Hoe het volgende seizoen van House of Cards eruit gaat zien, moeten we nog afwachten, maar de makers krijgen het moeilijk. Want hoe overtref je de werkelijkheid, wanneer de realiteit an sich al soapwaardig is? De twee gaan steeds meer door elkaar lopen. Neem nu Trumps slogan voor zijn herverkiezing – ja, nog voordat hij is ingezworen is hij daar al mee bezig. ‘Keep America Great’, kondigde hij in een interview aan, waarna hij zijn advocaat de opdracht gaf om de slogan direct vast te leggen. Probleem is: ‘Keep America Great’ is de slogan van de horrorfilm The Purge: Election Year, die vorig jaar uitkwam. Saillant is dat de slogan is verzonnen om de draak te steken met Trumps kandidatuur.

Trump betaalt 25 miljoen dollar in rechtszaak
Tussen 2005 en 2011 runde Donald Trump een ‘onroerendgoedopleiding’, ook wel bekend als ‘Trump University’. In totaal volgden zo’n 5000 studenten die opleiding, waar ze veel geld voor moesten neertellen. Achteraf bleek de opleiding niet erkend te zijn en niet te voldoen aan wat de studenten vooraf werd beloofd. Hoewel Trump tijdens zijn campagne zweerde geen schikking te zullen treffen, ging hij uiteindelijk toch overstag. Nu is het bedrag van 25 miljoen dollar ook daadwerkelijk overgemaakt en daarmee is de kous af.

How deep is your love?
Kanye’s bromance met Donald Trump is in ieder geval niet grenzeloos. Terwijl de ene na de andere artiest weigert op te treden bij de inauguratie van Donald Trump, staat Kanye West erom bekend fan te zijn van de aankomende president. Hoewel Trump doet alsof die liefde wederzijds is, is dat nog maar de vraag. Kanye is immers één van de weinige artiesten die niet gevraagd is om op te treden. En de reden is weinig verhullend: Kanye West is niet ‘traditioneel Amerikaans’ genoeg.

Oeps: Rick Perry krijgt baan waar hij niets vanaf weet
Rick Perry is door Donald Trump aangewezen als ‘energy secretary’. De voormalige gouverneur van Texas accepteerde de baan met vreugde, maar kwam er al gauw achter dat hij ‘ja’ heeft gezegd tegen een baan waar hij eigenlijk helemaal niets vanaf weet. Perry dacht ambassadeur te worden van de Amerikaanse olie- en gasindustrie, maar niets is minder waar. De energy secretary krijgt de zorg over ’s werelds meest gevreesde wapens: het nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten. En laat Perry daar nu net geen kaas van hebben gegeten. Gebrek aan kennis is echter geen reden om hem de positie niet te gunnen in de regering van Trump. Saillant is trouwens dat Rick Perry, toen hij zelf in 2012 president wilde worden, pleitte voor de afschaffing van het departement waar hij nu de baas van wordt.

Overvolle treinen van New York naar Washington
Cathy Heller, de vrouw die Trump ervan heeft beschuldigd haar te hebben aangerand, neemt een treinwagon vol demonstranten mee naar de Women’s March on Washington zaterdag. Alle wagons vanaf Penn Station (New York) naar DC op zaterdagochtend zijn uitverkocht. Daarom besloot zij Amtrak te benaderen om te achterhalen hoeveel reizigers ze nodig zou hebben om een extra treinwagon te laten rijden. Dat is inmiddels gelukt.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)