Laatste update 14:37
17

Magazine promoot rockster die vrouw vermoordde

Het Franse muziektijdschrift Inrockuptibles heeft het gewaagd om een veroordeelde moordenaar op de voorpagina te zetten. En niet zomaar een veroordeelde moordenaar, maar Bertrand Cantat, voorheen de voorman van Noir Désir. Cantat is in 2003 veroordeeld voor het vermoorden van zijn vriendin, actrice Marie Trintignant, wier hoofd hij meermaals insloeg, waarna hij nog een aantal uren wachtte voordat hij de ambulance belde.

Inmiddels heeft Cantat vier van de 8 jaar waartoe hij was veroordeeld in de gevangenis uitgezeten en is hij op borgtocht vrij. Hij probeert zijn leven weer op te pikken, iets dat zijn slachtoffer niet meer kan. Omdat ze dood is. Cantat maakte zelfs een nieuw album en is nu druk met de promotie. Vandaar ook dat hij de cover van het tijdschrift mocht “sieren”.

In de nasleep van de Weinstein-affaire in de Verenigde Staten is de afgelopen weken in het publieke debat de nadruk niet alleen komen te liggen op seksueel geweld tegen vrouwen, maar de ondergeschikte positie die vrouwen wat betreft de status quo sowieso hebben. Ook wanneer het over fysiek geweld gaat. De cover waarmee de moordenaar verheerlijkt wordt, is dan ook niet goed gevallen. En dan drukken we dat nog zachtjes uit. Niet alleen kreeg Inrockuptibles online te maken met grote backlash, het modeblad Elle sloeg terug door het slachtoffer van Cantat, Marie Trintignant op de cover te plaatsen, met de kop: “Au nom de Marie”, ofwel in naam van Marie. Het tijdschrift schrijft voorts:

Marie Trintignant stierf aan de handen van Bertrand Cantat. Vandaag is ze een symbool… Haar gezicht is het gezicht geworden van alle vrouwelijke slachtoffers van geweld door mannen. Ze is het gezicht van de 123 vrouwen die vorig jaar door hun echtgenoot zijn gedood.

In een reactie zegt Inrockuptibles dat er sprake is van ongelukkige timing, nu Weinstein zo in het nieuws is. Ook maken de makers van het blad hun excuses aan hen die zich door de cover gekwetst voelden.

The Guardian: French music magazine puts Bertrand Cantat, who murdered girlfriend, on cover

Geef een reactie

Laatste reacties (17)